Uutislistaukseen

Lavenna uskonnollista sivistystäsi

10.9.2021 09.37

Moni väittää opettavansa kuten kirkko opettaa, mutta mitä kirkkomme lopulta oikeasti opettaa? Mitä siis tunnustuskirjoissa oikeasti opetetaan? Mikä kirkon uskossa on ydintä ja mikä kehällistä? 

Petri Kasari

Kirjaan syventynyt lukija istuu kirjapinon päällä.Moni väittää opettavansa kuten kirkko opettaa, mutta mitä kirkkomme lopulta oikeasti opettaa? Mitä siis tunnustuskirjoissa oikeasti opetetaan? Mikä kirkon uskossa on ydintä ja mikä kehällistä? 
Oikeaoppisuus on oikeaa suhteellisuuden tajua, mutta mikä on se Arkhimedeen piste, josta käsin tuo suhteellisuudentaju aukenee? Näitä kysymyksiä tarkastellaan kaikille avoimessa luentosarjassa, jossa poraudutaan luterilaisiin tunnustuskirjoihin painottaen erityisesti Augsburgin tunnustusta (CA).

Augsburgin tunnustus ja Vähä katekismus ovat kirkkomme tärkeimmät tunnustuskirjat ja keskeisiä luterilaisen uskon ymmärtämisen kannalta. Ne ovat jo itsessään luterilaisen uskon ytimen tiivistelmiä, joissa halutaan sanoittaa se, mikä reformaatiossa on keskeistä. 
Koska kirkossamme on niin monenlaista ääntä ja uskonnollinen yleissivistys on kaventunut, yhteinen lähtökohta ja luterilaisuuden ydin jää usein hämärän peittoon. 
Tarkoitus on talven mittaan kokoontua erityisesti Augsburgin tunnustuksen ja Vähän katekismuksen äärelle ja tutustua niiden sisältöön ja samalla luterilaisuuteen. Laajempaa kaikupohjaa näihin dokumentteihin haetaan Augsburgin tunnustuksen puolustuksesta ja Isosta katekismuksesta, jotka nekin ovat tunnustuskirjoja. 
Luentosarjan lopussa on tarkoitus tarjota alustava katsaus muihin tunnustus-kirjoihin, Schmalkaldenin opinkohtiin, Paavin valta ja johtoasemaan ja Yksimielisyyden ohjeeseen
Tarkoitus ei ole osoitella sormella ja vedellä Jumalan valtakunnan rajoja, vaan osoittaa, mitä luterilaisuus ja tunnustuskirjat, kirkkomme opetuksen perusta ja lähtökohta, ovat. 

Tarkoitus ei ole osoitella sormella ja vedellä Jumalan valtakunnan rajoja, vaan tutkia, mitä luterilaisuus ja tunnustuskirjat, kirkkomme opetuksen perusta ja lähtökohta, ovat.

Kokoonnumme Öja-auditorioon jokaisen kuukauden viimeisenä tai toiseksi viimeisenä sunnuntaina aina kello 16, ennen Kaarlelan kirkon iltamessua.  
Syksyllä käsittelemme Augsburgin tunnustuksen yksimielisyyden artiklat ja keväällä erimielisyyden artiklat, Vähän katekismuksen ja muut tunnustuskirjat. Katso tarkempi ohjelma ohessa.

Luentosarja on kaikille avoin, ilmainen eikä vaadi ennakkoilmoittautumista. Noudatamme ajankohtaisia koronarajoituksia, ja suosittelemme maskien käyttöä.

Luentosarja tunnustuskirjoista
 

sunnuntaisin klo 16 Öja-auditoriossa, Kaarlelan seurakuntakodilla, 
su 26.9. alkaen.
 

Yksimielisyyden artiklat Augsburgin tunnustuksessa (CA):


• 26.9. Uskon täyteys: Johdanto tunnustukseen, Augsburgin tunnustukseen ja kolminaisuusoppi CA I
• 31.10. Jumala ja ihminen: Perisynti ja Kristus CA II-III
• 28.11. Luterilaisuuden opillinen ydin: Vanhurskauttaminen, kirkon virka ja uusi kuuliaisuus ja kirkko CA IV-VIII
• 9.1. Sakramentit CA IX-XIII (ja katekismukset)
• 30.1. Maallinen ja hengellinen: Traditio ja yhteiskunnallinen elämä XIV-XVI;  Viimeinen tuomio ja vapaa ratkaisuvalta XVII-XVIII

Erimielisyyden artiklat, Vähä (ja Iso) katekismus ja muut tunnustuskirjat:


• 27.2. Luterilainen uudistusohjelma, erimielisyyden artiklat: Hyvät teot ja pyhimykset  XIX-XXI; Messu, rippi, pappisavioliitot XXII-XXIV; Paasto, luostarit ja kirkollinen valta XXV-XXVIII 
• 20.3. Katekismuskristillisyys – luterilainen uskonelämä (Iso ja Vähä katekismus): käskyt, uskontunnustus, Isä meidän ja sakramentit 
• 24.4. Schmalkaldenin opinkohdat; Paavin valta ja johtoasema
• 22.5. Yksimielisyyden ohje