Kaupunki

Kristinuskon ja kaupungin suhde on mielenkiintoinen. Ilmestyskirja päättää ihmisen ja ihmiskunnan matkan (taivaalliseen) kaupunkiin. Jerusalem on Raamatussa kaipauksen, ikävän ja täyttymyksen kohde. Kristinusko levisi ensin Välimeren kauppakaupunkeihin. Maaseudulla pidättäydyttiin pidempään omissa uskonnoissaan.

Miten seurakuntiin suhtaudutaan nykyisin kaupungeissa tai maaseudulla? Miten nämä käsitykset vaikuttavat siihen, miten seurakunnan sanomaa julistetaan tai millaisia strategioita seurakunnat työhönsä ja toimintaansa valitsevat?

Voisivatko esimerkiksi Helsingin Kallion seurakunnan kumppanuusjumalanpalvelukset dialogisaarnoineen tai viinivirsi-illat toimia pienissä keskipohjalaisseurakunnissa? Tai päinvastoin. Voisiko pohjalainen, henkilökohtaisiin kohtaamisiin ja yhteisöllisyyteen pohjautuva diakonia tarjota jotain uutta suuriin kaupunkiseurakuntiin?

Pitäisikö vastakkainasettelujen ja arvostelun sijaan kirkon tulevaisuusstrategioissa nykyistä rohkeammin laajentaa apostoli Paavalin ohjetta Seppo VIljamaaTimoteukselle sanan julistuksesta. Hän puhuu astumisesta esiin sopivalla ja sopimattomalla ajalla. Voisiko tämän laajentaa sopivaan ja sopimattomaan toimintaan, rohkeisiin kokeiluihin ja hyppyihin tuntemattomaan?

 

Seppo Viljamaa
johtaja, perheneuvoja
Kokkolan seurakuntayhtymä
seppo.viljamaa@evl.fi

Sunnuntai 21.1.
Mark. 1:29–39

Synagogasta he menivät suoraan Simonin ja Andreaksen kotiin. Jaakob ja Johannes olivat mukana. Simonin anoppi makasi kuumeessa, ja hänestä kerrottiin heti Jeesukselle. Jeesus meni hänen luokseen, otti häntä kädestä ja auttoi hänet jalkeille. Kuume lähti naisesta, ja hän alkoi palvella vieraitaan.
    Illalla, auringonlaskun jälkeen Jeesuksen luo tuotiin kaikki sairaat ja pahojen henkien vaivaamat. Koko kaupunki oli kerääntynyt oven edustalle. Hän paransi useita erilaisten tautien vaivaamia ja ajoi ulos monia pahoja henkiä. Hän ei antanut henkien puhua, koska ne tunsivat hänet.
    Varhain aamulla, kun vielä oli pimeä, Jeesus nousi ja lähti ulos. Hän meni paikkaan, jossa hän sai olla yksin, ja rukoili siellä. Simon ja hänen toverinsa riensivät etsimään Jeesusta ja löysivät hänet. He sanoivat hänelle: ”Kaikki etsivät sinua.” Mutta Jeesus sanoi: ”Me lähdemme nyt täältä ja menemme naapurikyliin. Minun on saarnattava sielläkin, sitä vartenhan minä täällä olen.” Niin hän lähti ja kiersi kaikkialla Galileassa, saarnasi synagogissa ja karkotti pahoja henkiä.