Nuoria albat päällä.

Rippikoulu

Rippikoulun yleistavoitteena on, että nuori vahvistuu siinä uskossa kolmiyhteiseen Jumalaan, johon hänet on pyhässä kasteessa otettu, kasvaa rakkaudessa lähimmäiseen ja elää rukouksessa ja seurakuntayhteydessä.

Rippikoulu on puolen vuoden mittainen, monipuolinen prosessi. Rippikouluun voi tulla sinä vuonna, kun täyttää 15 vuotta. Myös kirkkoon kuulumattomat voivat osallistua rippikouluun. Ainoastaan konfirmaatio edellyttää kirkon jäsenyyttä. Alle 18-vuotias tarvitsee kirkkoon liittymiseen huoltajansa suostumuksen.

Rippikoulu on osa nuorisokulttuuria. Se tavoittaa kokkolalaiset nuoret kattavasti; rippikoulun käy yli yhdeksän kymmenestä. Se on suurempi määrä kuin kirkkoon kuulumisen prosentti. Rippikoulun aikana on mahdollisuus käsitellä elämän pieniä ja suuria kysymyksiä turvallisessa ilmapiirissä.

Kokkolan suomalaisen seurakunnan rippikoulu muodostuu neljästä eri osasta ennen konfirmaatiota:

• seurakunnan elämään osallistuminen (ennen leirijaksoa ja leirijakson jälkeen)
  • starttipäivä
  • leirijakso (talvi- tai kesälomalla; kesällä mahdollisuus myös päivärippikouluun)
  • kertauspäivä

Rippikoulutyöstä vastaa nuorisopastori Tatu Koutonen. Käytännön asioita organisoi nuorisotyönohjaaja Markku Lahtinen. Ota meihin tarvittaessa yhteyttä.

Rippikoulu 2021

Lataa infokirje tästä.Linkki avautuu uudessa välilehdessä
Lataa ryhmävaihtoehdot tästä.Linkki avautuu uudessa välilehdessä
(Ladattavat tiedostot eivät ole saavutettaviaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.)

Ilmoittautuminen vuoden 2021 rippikouluihin on päättynyt.

Seurakunnan elämään osallistuminen

Ensimmäinen osa: kevätkauden tilaisuudet, joihin kaikki rippikoululaiset osallistuvat.

su 17.1.    GOSPELJUMALANPALVELUS -peruuntunut-

la 13.2.     TUNNETKO TIEN? -ilta

la 20.3.      KOKKOLA-GOSPEL

su 11.4.    R-KARUSELLI
     18.4.    R-KARUSELLI

su 23.5.    klo 10 PERHEMESSU Kokkolan kirkossa
-suoritetaan etänä; sähköposti lähetetty rippikoululaisille-

Toinen osa: intensiivijakson jälkeen osallistuminen jumalanpalveluksiin, nuorteniltoihin ym. jatkuu omaan tahtiin.
HUOMIOI: Loppuosan osallistumisjaksoa ei voi suorittaa etukäteen ennen varsinaista leirijaksoa/päiväkoulua.

Starttipäivä

Ryhmäkohtainen starttipäivä sijoittuu talvi/kevätkauteen. Tarkan päivämäärän löydät ryhmäkohtaisesta aikataulusta.
Päivän aikana tutustumme ryhmään ja tartumme rippikoulun juonen päästä kiinni.

Intensiivijakso

TALVILEIRI / KESÄLEIRI / PÄIVÄKOULU
Pääosa rippikouluopetuksesta saadaan intensiivijakson aikana. Ohjelmaan mahtuu yhdessä pohdiskelua, uuden oppimista sekä paljon rentoa meininkiä: ryhmien välisiä kisailuja, illanviettoja, vierailupäivä jne. Rippikoulun ulkoläksyt suoritetaan intensiivijaksolle tultaessa.

Kertauspäivä

Kertauspäivä on juuri ennen konfirmaatiota, tuolloin kertaamme tärkeimpiä asioita ja valmistaudumme tulevaan konfirmaatioon. Tarkan päivämäärän löydät ryhmäkohtaisesta aikataulusta.

Konfirmaatio

Noin puolen vuoden rippikoulumatka huipentuu konfirmaatiomessuun. Tarkan päivämäärän löydät ryhmäkohtaisesta aikataulusta.

Osallistumismaksu

Rippikoulun osallistumismaksuna laskutetaan kevään aikana 180 euroa.
Päiväkoulun osallistumismaksu on 110 euroa. Osallistumismaksu sisältää monipuolisen ohjelman, ruokailut rippikoulumatkan ajalta, majoituksen leirillä ja Raamatun.
Jos perheen taloudellinen tilanne on tiukka, voi osallistumismaksusta anoa vapautusta perusteluineen ilmoittautumisen yhteydessä.

Erityisrippikoulu

Erityisrippikoulun tavoitteena on järjestää kehitysvammaisille nuorille rippikoulu, jossa he kokevat yhteyttä, Jumalan rakkautta ja onnistumisen hetkiä, sekä tuntevat, että heidän olemassaolostaan iloitaan.Erityisrippikoulussa ryhmäkoko on 4-8 henkilöä.  Erilaiset oppijat huomioidaan yksilöllisesti.
Opetuksessa käytetään  kuvia, musiikkia sekä usein selkokielistä Raamattua ja Katekismusta.

Kehitysvammaisten erityisrippikouluja  järjestetään alueellisesti.
Kokkolan rovastikunnassa järjestettävistä rippikouluista voit tiedustella
kehitysvammaistyön pappi Marja-Liisa Latvatalolta, p. 040 0167509, marja-liisa.latvatalo@evl.fi tai
diakoniatyöntekijä Aila Viiperiltä, p. 050 3147302 tai aila.viiperi@evl.fi.

Miksi rippikouluun?

Olit silloin aivan pieni. Et voi muistaa siitä mitään. Vanhemmat, kummit ja sukulaiset olivat todistamassa, kun sinulle sanottiin kastetilaisuudessasi: "Ota pyhä ristinmerkki kasvoihisi ja rintaasi todistukseksi siitä, että ristiinnaulittu Jeesus Kristus on sinut lunastanut ja kutsunut opetuslapsekseen". Sinut ristittiin kristityksi.

Kaste antoi vanhemmillesi ja kummeillesi tehtävän: sinulle tulisi kertoa kristillisestä uskosta. Rippikoulu on myös tämän tehtävän täyttämistä.

Mihin ihminen ristitään? Mitä kasteessa tapahtuu? Mitä minä siitä ajattelen? Rippikoulussa sinulla on mahdollisuus pohtia uskon asioita, elää elämää ja rukoilla yhdessä.

Me emme elä yksin, emme rippikoulussakaan. Opettelemme elämään toinen toistemme kanssa ja testaamme taitoja käytännössä. Rippikoulussa opit tuntemaan itseäsi, toisia ja Jumalaa. Uskallat kulkea rohkeammin, kun on hyvää matkaseuraa.

Puutikuista tehty risti avonaisen Raamatun päällä.