Opettajan tytär seuraa opiskelua Laosissa.

 

Seurakunnan tukemat lähetystyöntekijät

Lähetystyö on kokonaisvaltaista kirkon työtä, johon sisältyy evankeliumin levittämistä, kristillistä palvelua (diakoniaa) ja vaikuttamistoimintaa. Evankeliumi on kristinuskon tärkein sanoma, ja tavoitteena on kertoa siitä kaikille. Ketään ei kuitenkaan pyritä käännyttämään.

Kristillinen palvelu suuntautuu kaikkia avuntarvitsijoita kohtaan riippumatta heidän taustastaan, uskonnostaan tai muusta katsomuksestaan. Autettavalta ei myöskään edellytetä muutosta suhteessa kristinuskoon. Tavoitteena on vastata ihmisen hätään. Nykyisin lähetystyössä pyritään myös poistamaan hädän syitä ja vaikuttamaan päätöksentekoon ja ihmisten osallistumismahdollisuuksiin.

Seurakunnat toteuttavat lähetysvastuutaan ulkomailla kirkon lähetysjärjestöjen ja heidän lähetystyöntekijöidensä avulla. Seurakunnilla on nimettyjä lähettejä sekä nimikkokohteita, joiden työtä ne tukevat.

Lähetystyöntekijät

Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen (SLEY) kautta

Lähetystyöntekijä Mirjam Harju.

Mirjam Harju, Japani

Mirjam Harju on koulutukseltaan diakoni. Hän kävi Sleyn lähetyskurssin vuoden 2012 aikana.
Hänen ensimmäinen työkautensa Japanissa alkoi elokuussa 2014 kaksivuotisella kielikoulutuksella. 

Mirjam Harju työskentelee Ichigayan seurakunnassa Tokiossa, Japanissa. Hänen pääasiallinen työnsä tapahtuu pienpiiritoiminnassa, muun muassa raamattupiirit, kotiryhmät, englanninkielen piirit, suomen kielen piiri (Suomi-kirkon seurakunnassa) ja pyhäkoulut. 

Japanissa vanhusten osuus väestöstä on maailman korkein. Monet vanhukset ovat yksinäisiä ja tuntevat elämänsä merkityksettömäksi. Vanhusten itsemurhia on paljon. Mirjam Harju haluaa olla mukana diakoniatyössä kohtaamassa ja auttamassa myös vanhuksia. Tämä tapahtuu koti- ja vanhainkotikäynnein.

Yhteystiedot: mirjam.harju@sley.fi

Kuulumisia: LähettikirjeLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Lähetystyöntekijä Pauli Vanhanen perheineen.

Pauli Vanhanen, Uganda/ Sudan/ Etelä-Sudan

Pauli Vanhanen on koulutukseltaan rakennusmies ja poliisi. Hänen perheeseensä kuuluu puoliso Florence sekä lapset Amani ja Matti. Hän on käynyt Sleyn kutsusta lähetyskurssin keväällä 2005, ja aloittanut ensimmäisen työkautensa Keniassa tammikuussa 2006. 

Pauli Vanhanen teki yli kymmenen vuotta työtä Pohjois-Keniassa Somalialueella. Vuonna 2018 hän siirtyi perheineen työskentelemään Etelä-Sudanin/Sudanin luterilaisen kirkon ELCSS-S työyhteyteen. Asemapaikka on Gulun kaupunki Pohjois-Ugandassa.

Etelä-Sudanin sisäisten levottomuuksien takia monet ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan pohjois-Ugandassa oleville suurille pakolaisleireille. Kaiken inhimillisen hädän keskellä on kuitenkin syntynyt kasvavia luterilaisia seurakuntia niin pakolaisleireille kuin Etelä-Sudaniin. Pauli Vanhasen tehtävänä on Sleyn ELCSS-S kirkolle antaman tuen seuranta ja koordinointi Ugandassa, Etelä-Sudanissa ja Sudanissa. 

Yhteystiedot: pauli.vanhanen@sley.fi

Kuulumisia: LähettikirjeLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Lähetystyöntekijä Kirsi Vimpari.

Kirsi Vimpari, Viro

Kirsi Vimpari on koulutuksiltaan fysioterapeutti ja sosionomi. Parhaillaan hän opiskelee sosiaalityön maisteriohjelmassa. Hän kävi Sleyn lähetyskurssin vuonna 2012.

Kirsi Vimpari aloitti lähetystyöntekijänä Virossa vuonna 2015.

Kirsi Vimparin päätyönä on rakentaa lapsi-, nuoriso- ja opiskelijatyötä Etelä-Virossa Tartosta käsin. Työhön sisältyy pääosin pyhäkoulutyötä, lasten- ja nuortenleirejä, nuorteniltoja ja tapahtumia sekä opiskelijatyötä eri muodoissaan. Tärkeä osa Kirsin työtä on paikallisten vastuunkantajien tukeminen ja opastaminen niin käytännön työssä kuin hengellisestikin. Virossa vain noin 1 % nuorista uskoo Jeesukseen, joten työkenttää on riittää.

Yhteystiedot: kirsi.vimpari@sley.fi

Kuulumisia: LähettikirjeLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Lähetystyöntekijät

Evankelisen Lähetysyhdistyksen, ELY:n kautta

Kari Tynkkynen näyttää kameralle ristiä.Kari Tynkkynen, Viro

Kari Tynkkynen on kokenut lähetystyöntekijä. Työkausia on takana niin Afrikassa kuin Virossa. Kari Tynkkynen on sekä Sambiassa toimivan LECA kirkon että Viron kirkon pappi.

Muutaman vuoden kotimaanjakson jälkeen Kari Tynkkynen koki jälleen voimakkaan kutsun lähetystyöhön ja hänet kutsuttiin työhön Viroon, tällä kertaa länsi-Viron rovastikunnan alueelle. Asuinpaikkana alkuvaiheessa on Haapsalu. Kari on kutsuttu Kullamaan ja Mikhlin seurakuntien kirkkoherraksi, virkaan asettaminen tapahtui vuonna 2020. Kari Tynkkysen työtehtäviin kuuluu seurakuntien työntekijöiden auttaminen ja kouluttaminen.

Yhteystiedot: kari.tynkkynen@evankeliset.net

Kuulumisia: Ystäväkirje

Lähetystyöntekijät

Suomen Lähetysseuran kautta

Lähetystyöntekijä Riikka Halme-Berneking.

Riikka Halme–Berneking, Angola

Riikka Halme-Bernekingillä on filosofian tohtorin tutkinto afrikkalaisesta kielitieteestä sekä teologian maisterin tutkinto pääaineenaan Vanhan testamentin eksegetiikka. Hän on käynyt lähetyskurssin keväällä 2004, jonka myötä aloitti Angolassa lähetystyöntekijänä marraskuussa 2004.
Vuodesta 2010 Riikka Halme-Berneking on ollut kokopäiväisesti Yhtyneiden Raamattuseurojen raamatunkäännöskonsulttina paikallisten Pipliaseurojen työyhteydessä. 

Riikka Halme-Berneking tekee töitä kymmenen eri raamatunkäännöstiimin kanssa Angolassa, Namibiassa ja Portugalissa, jonka lisäksi hän osallistuu raamatunkääntäjien, käännöstarkastajien sekä käännöskonsulttien kouluttamiseen lähinnä Afrikassa. Hänen tärkeimpiä tehtäviä on avustaa kääntäjiä käännösten laatimisessa, tarkastamisessa sekä painokuntoon saattamisessa sekä kouluttaa raamatunkäännöstyössä toimivia ihmisiä. Riikka Halme-Berneking asuu puolisonsa kanssa Virginiassa, Yhdysvalloissa. Pääosan työstä hän tekee kotitoimistosta käsin, jonka lisäksi vuodessa on neljä-viisi työmatkaa Afrikkaan. 

Yhteystiedot: riikka.halme-berneking@felm.org

Kuulumisia: Lähettikirje (pdf)

Lähetystyöntekijä Katariina Väisänen.

Katariina Väisänen, Thaimaa

Katariina Väisänen on koulutukseltaan teologian maisteri ja hänellä on erityisosaamista sosiaalieettisissä kysymyksissä, ekumeniassa ja uskontodialogissa sekä rauhantyössä.

Katariina Väisänen toimii Mekongin (Thaimaa, Kambodza, Myanmar ) alueellisena kirkollisen työn koordinaattorina tukien paikallisia luterilaisia kirkkoja ja kumppanijärjestöjä hankkeiden toteuttamisessa Lähetysseuran strategian mukaisesti. Hän suunnittelee ja kehittää työtä yhdessä kumppanien kanssa, sekä kouluttaa ja tukee näitä hankkeiden seurannassa ja raportoinnissa.

Työn tavoitteena on, että paikallisten toteuttama työ on tuloksekasta ja vaikuttavaa eli saavuttaa sille asetetut tavoitteet ja saa aikaan positiivista muutosta paikallisten elämässä. Katariina Väisänen haluaa olla mukana rakentamassa globaalia kirkkoa, joka toimii tinkimättömästi rauhan ja oikeudenmukaisuuden puolesta. Kaakkois-Aasiassa kirkko tavoittaa ihmisiä, joille ei ole paikkaa yhteiskunnassa eikä aina edes omassa perheessä. Katariina Väisänen uskoo oppivansa näiltä kristityiltä paljon siitä, miten voimme välittää toivoa ja lieventää kärsimystä riippumatta siitä, missä elämme.

Yhteystiedot: katariina.vaisanen@felm.org

Kuulumisia: Lähettikirje

Teerisara Wuimae.

Teerisara Wuimae, Hongkong

Teerisara Wuimae on Suomen Lähetysseuran stipendiaatti Hongkongin luterilaisessa teologisessa seminaarissa. Hän aloitti elokuussa 2019 opiskelemaan Master of Divinity -tutkintoa, ja opinnot kestävät vuoteen 2021 asti. Hänen pääaineenaan on Uusi testamentti.

Teerisara Wuimae on kotoisin Pohjois-Thaimaasta ja kuuluu Akha-heimoon. Hänen perheensä on kristitty, Teerisara Wuimae on kahdeksasta lapsesta toiseksi nuorin. Hänen perheensä on joutunut muuttamaan sodan takia Myanmarista Thaimaahan 29 vuotta sitten.
Thaimaassa elämä jouduttiin aloittamaan aivan alusta. Hänen vanhempansa tekivät paljon työtä, jotta he saivat lähetettyä lapsensa kouluun. Hänen isänsä oli kirkon palveluksessa, joten hän on saanut jo pienestä pitäen kasvaa kirkon yhteyteen.

Teerisara Wuimae on opiskellut teologian kandidaatin tutkinnon Thaimaan Luterilaisessa Teologisessa seminaarissa (LTS), josta hän valmistui vuonna 2015. Opintojen jälkeen hän työskenteli Thaimaan luterilaisen kirkon diakoniatoimistossa kolmen vuoden ajan, hoitaen tulevien opiskelijoiden asioita. 
Valmistuttuaan keväällä 2021 Teerisara Wuimae toivoo voivansa toimia opettajana Thaimaan Luterilaisessa Teologisessa seminaarissa. Thaimaassa suurin osa väestöstä on buddhalaisia, ja siellä tarvitaankin koulutettuja teologian opettajia. Hän haluaisi myös toimia pappina kaikkien köyhimpien ihmisten auttamiseksi, ja vuoristoheimot ovat juuri niitä ihmisiä, joita hän haluaa auttaa. Teerisara Wuimae toteaakin: ”En halua istua vain jossain virastossa, vaan haluan tehdä työtä ihmisten auttamiseksi käytännön tasolla.”

Teerisara Wuimaeen saa yhteyden lähetyssihteerin kautta.

Kuulumisia: Teerisara Wuimaen terveiset (pdf)

Lähetystyöntekijät

Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen kautta

Lähetystyöntekijä Sakari Heinonen.

Sakari Heinonen, Kypros

Sakari Heinonen on kasvanut lähetyslapsena Keniassa, suorittanut diplomi-insinöörin tutkinnon Englannissa ja hankkinut siinä rinnalla taitoja ja pätevyyttä kristilliseen mediatyöhön. Kansanlähetyksen valmennuksen suoritettuaan hän suuntasi maaliskuun 2016 alussa Kyprokselle avustamaan SAT-7 PARSin ohjelmatuotannossa. Hänen erityisenä vastuualueenaan oli tekniikan toimiminen suorien lähetysten aikana.

”Vaikka olen asunut muualla kuin Suomessa suurimman osan elämästäni, oma lähteminen ei ollut itsestäänselvyys”, Sakari sanoo. ”Monta kertaa elämässäni olen pyytänyt Jumalaa sulkemaan ja avaamaan ovia tahtonsa mukaan. Olen pitkään kokenut kutsumusta käyttää teknisiä taitojani hengellisessä työssä. Oven avautuminen SAT-7 PARSin työhön toteuttaa tätä unelmaa.”

Sakari Heinosta puhuttelee SAT-7:n työssä erityisesti se, että satelliittitelevisio tuo kristillisen todistuksen niidenkin ihmisten ulottuville, joiden tavoittaminen muilla keinoin olisi vaikeaa ja vaarallista. ”Haluan antaa lahjani ja taitoni käyttöön, jotta sanoma voisi levitä yli ihmisten luomien muurien ja rajojen”, hän sanoo.

Sakari Heinoseen saa yhteyden lähetyssihteerin kautta.

Kuulumisia: Ystäväkirje (pdf)

Maija Leena, Lähi-itä

Maija Leena on nuoriso-ohjaaja, joka on kotoisin Keski-Suomesta. Hän on työskennellyt useita työkausia Lähi-idässä sekä Englannissa. 

Työ juutalaisten parissa on tavoittavaa toimintaa, jossa evankeliumin todistus etenee kirjallisuuden, musiikin ja henkilökohtaisten keskustelujen välityksellä. Maija Leena kohtaa työssään myös muiden uskontojen edustajia. Lisäksi hän on ollut mukana aborttia ja ihmiskauppaa vastustavassa toiminnassa.

Nykyisellä työkaudellaan Maija Leena tekee seurakuntatyötä lasten ja nuorten parissa, erityisesti Raamatun opetuksen ja musiikin välityksellä. Samoin hän pyrkii tavoittamaan ilosanomalla myös seurakunnan ulkopuolella olevia ihmisiä sekä jatkamaan toimintaansa modernin orjuuden kitkemiseksi. 

Maija Leenaan saa yhteyden lähetyssihteerin kautta.

Lähetystyöntekijät

Lähetysyhdistys Rauhan Sanan kautta

Lähetystyöntekijät Kristiina ja Jukka Paananen.Kristiina ja Jukka Paananen

Paanaset ovat työskennelleet Venäjällä toimivan Inkerin evankelis-luterilaisen kirkon lähetystyöntekijöinä vuodesta 2003.

Jukka Paananen on koulutukseltaan metsätalousinsinööri ja lisäksi opiskellut teologiaa. Kristiina Paananen on kasvatustieteiden maisteri. Vuosina 2003–2009 he työskentelivät Venäjän länsilaidalla Kingiseppissä, Inkerin kirkkoon kuuluvassa Jaaman seurakunnassa. Inkerin kirkko kutsui Paanaset vuonna 2009 uusiin tehtäviin kirkon keskushallintoon: Jukka nimitettiin rovastikuntatyöhön, Kristiinaa pyydettiin viestintätyöhön. Joulukuussa 2009 Paanaset muuttivat Kingiseppistä Pietariin.

Kesällä 2017 Paanaset palasivat pysyvästi kotimaahan. He aloittivat Rauhan Sanan kotimaan työntekijöinä – Jukka lähetysjohtajana, Kristiina viestintäsihteerinä – mutta jatkavat Inkerin kirkon tehtäviä 30 %:n työajalla. Jukka Paananen koordinoi ystävyysseurakuntatyötä sekä Murmanskin kirkon rakennushanketta, ja Kristiina Paananen on viestintäosaston tukena vastaten Inkerin Kirkko -lehden ilmestymisestä.

Yhteystiedot:
paananen71@gmail.com
kristiina.paananen@gmail.com

Paanasten ystäväkirje löytyy Lähetyssopesta.

Nimikkokohteet

Suomen Lähetysseuran kohteet 

Viipurissa sijaitseva lasten turvakoti Dikoni auttaa vaikeissa elämäntilanteissa eläviä lapsia ja heidän perheitään selviytymään kriisien yli. 

Kaakkois-Nepalissa, Intian rajan tuntumassa toimii Nepalin evankelisluterilainen kirkko. Se on pieni, köyhien ihmisten yhteisö, joka toimii lähinnä syrjittyjen kansanryhmien parissa alueella, jossa väestön koulutustaso on huono ja eriarvoisuus suurta. 

Lähetysseura parantaa syrjittyjen ihmisryhmien asemaa tukemalla esimerkiksi heidän koulutustaan. Maaseudun naisten ja tyttöjen asemaa parannetaan järjestämällä naisille koulutusta ja tukemalla pienyrittäjyyttä. 

Pipliaseuran kohde

Medialähetys sanansaattajien kohde

  • Radiolähetystyö Linkki avautuu uudessa välilehdessä
  • Toivoa naisille 
    Toivoa naisille -rukousliike on nimikkokohde Medialähetys Sanansaattajien (Sansa) kautta. Rukousliikkeen taustayhteisönä toimii maailmanlaaja medialähetysjärjestö TWR (Trans World Radio). Liike toimii sen puolesta, että yhä useammat naiset ympäri maailmaa voisivat kuulla olevansa arvokkaita, saada toivon Jeesuksessa ja ihmisarvoisen elämän.

Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen (Sley) kohde

Matongoon perustettiin raamattukoulu vuonna 1978. Vähitellen raamattukoulusta on kehittynyt teologinen seminaari (MLTC, Matongo Lutheran Theological College), jossa koulutetaan evankelistoja, pappeja ja diakonissoja Kenian evankelis-luterilaisen kirkon sekä yhdeksän muun afrikkalaisen maan luterilaisten kirkkojen palvelukseen. Seminaarissa kaikki koulutus tapahtuu englanniksi ja tutkintoja voi suorittaa teologian kandidaatin tutkintoon asti, mutta seminaarin tavoitteena on kehittyä itsenäiseksi tiedekunnaksi, joka pystyisi antamaan koulutusta teologian maisterin tutkintoon asti.

Sley on lähettänyt seminaariin opettajia jo vuosikymmenten ajan. Tällä hetkellä opettajan tehtävissä toimii kaksi lähettiä.