Uutislistaukseen

Urkujen jalkio.

Kolmen konsertin maraton

3.9.2020 12.51

Kokkolan kirkossa kuullaan tulevana sunnuntaina kolmen konsertin maraton, jonka ohjelma koostuu kuoro- ja lauluyhtyemusiikista sekä urkumusiikista. 

 

Ensimmäisessä kello 18 alkavassa konsertissa esiintyy lauluyhtye I.S.K.U. Pauliina Rintalan johdolla. 
Ohjelman aloittaa turvallisesti J. Sibeliuksen Soi kunniaksi Luojan. Muita kuultavia lauluja ovat muun muassa Maria Laakson Luojan kaunein ajatus ja Leonardo Cohenin Hallelujah
Kello 19 alkavassa konsertissa laulaa monille kokkolalaisille tuttu So Many Sisters esittäen muun muassa kansansävelmän Mua siipeis suojaan kätke sekä J. Löytyn Pidä minusta kiinni. Siskoja johtaa Heli Uusimäki. 

Illan kolmanteen ja viimeiseen konserttiin saapuu vieraaksi lauluyhtye Foibe. 
Foibe syntyi halusta laulaa yhdessä. Ryhmä naisia, äiti ja tyttäret, oli jo muutaman kerran satunnaisesti esiintynyt yhdessä, ja heistä tuntui siltä, että tätä olisi intoa tehdä enemmänkin. Päätettiin, että annetaan joukkueelle nimi, ja niin syntyi Lauluyhtye Foibe. 
Nainen nimeltä Foibe (Phoebe) on historiallinen henkilö, palvelijatar, ja sana Foibe tarkoittaa ”loistava, sädehtivä”. Se tuntui sopivan yhtyeelle nimeksi. 
Yhtyeessä laulavat Sievin seurakunnan kanttori Päivi Aho ja hänen neljä tytärtään: Salla Korkeakangas, Elina Hankkila, Marita Härö ja Paula Korkeakangas
Musiikki on kuulunut perheen elämään aina, ja yhtyeen jäsenistä jokaisella on musiikkiopintoja takanaan. 
Yhtyeen ohjelmisto koostuu suurimmaksi osaksi hengellisistä lauluista ja kansanlauluista, jotka ovat 2–5-äänisiä, tyyliltään laidasta laitaan.

Maratonin urkuosuus koostuu keväällä ja kesällä kerätyistä toivekappaleista. 
Ohjelmassa ovat alustavasti G. F. Händelin Halleluja, Otto Olssonin E-duurisonaatin ensimmäinen osa, tuntemattoman säveltäjän Brande champanje, G. Verdin Juhlamarssi oopperasta Aida. Toisessa konsertissa kuullaan J. S. Bachin Toccata, Adagio & Fuuga C-duuri sekä Air D-duuriorkesterisarjasta ja kolmannessa konsertissa Händelin Saban kuningattaren saapuminen, L. van Beethovenin 7. sinfonian toinen osa sekä mahdollisesti muutakin urkumusiikkia. Lisäksi Foibe, muut laulajat ja urkurit esittävät yhdessä virren 555. 

Urkukappaleita konserteissa soittavat urkurit Ritva Göös, Martti Laitinen, Matti Pohjoisaho ja Tuomo Viherjuuri.

Konserttikokonaisuus päättyy yhteisimprovisaatioon, jossa on mukana urkujen lisäksi muitakin soittimia. 
Kirkon eteisessä konserttiväkeä palvelee Keijon kahvila, jossa urkuri Keijo Vättö tarjoilee erikoiskahveja ja herkullisia leivonnaisia. 
Konsertin järjestävät Kokkolanseudun Urkuseura ry ja Kokkolan seurakunnat.

Kuoro- ja urkumusiikin maratontoivekonsertti 
su 6.9. klo 18, 19 ja 20 Kokkolan kirkossa. 
Liput 2–20 e, omantunnon mukaan. 

Teksti: Markku Hekkala