Uutislistaukseen

Palolat peilaavat kokemuksia

Apua uskonnon varjolla haavoitetuille voi saada vertaistuesta

Teksti: Seppo Viljamaa

Hengellistä haavoittumista ja väkivaltaa käsittelevän luento- ja keskustelusarjan kolmas ja kevään viimeinen ilta jatkuu Kokkolan seurakuntakeskuksen Mikael-salissa keskiviikkona  17. huhtikuuta.
Illan luennoitsijat ovat seurakuntapastori Ulla Palola ja hänen puolisonsa, aluekeskusrekisterin johtaja, teologian tohtori Tuomas Palola Jyväskylästä. Illassa kuulemme myös kokemusasiantuntijana opiskelija Jukka Linnaa.
Luento avaa sitä, mitä hengellinen haavoittuminen ja väkivalta ovat käsitteellisesti ja omakohtaisina kokemuksina. Illan aikana pohditaan, miten ja milloin hengellisyydessä mennään hengellisen väkivallan puolelle.
 
Erilaiset jumalakuvat syntyvät omien kokemustemme pohjalta ja myös yhteisön luomina. 
Luennossa syvennetään siihen, millaisia jumalakuvia on, ja miten jumalakuvat vaikuttavat käsityksiimme uskosta. 
Lisäksi pohditaan, millaiset käsitykset uskonyhteisöissä ja omassa uskonelämässä vahvistavat turvalliseksi koettua uskoa tai mikä lisää turvattomuutta ja ahdistusta?
 
Hengellinen vakaumus on osa ihmisen identiteettiä. Kun ihminen kokee huonoa kohtelua ja hengellistä väkivaltaa omassa uskonyhteisössään, se voi johtaa henkilökohtaiseen uskon kriisiin ja irrottautumiseen hengellisestä taustayhteisöstä. 
Uskonnollisen vakaumuksen muuttuminen muuttaa myös ihmisen identiteettiä, käsitystä omasta itsestä. Tässä prosessissa tarvitaan tukea. 
Aina muutoksen ei tarvitse merkitä henkilökohtaisesta uskonelämästä luopumista.  
Erilaisissa hengellisen haavoittumisen ja väkivallan kokemuksissa ihminen voi saada tukea sekä ammatillisen avun kautta että vertaistukiryhmistä. 
Illassa kerrotaan kokemuksia Jyväskylässä toteutettujen hengellisesti haavoitettujen vertaistukiryhmien toiminnasta sekä Kokkolassa alkavasta ryhmästä, sen toimintaperiaatteista ja tavoitteista.


Luento- ja keskusteluilta hengellisestä väkivallasta (osa 3)
ke 17.4. klo 18–20
Kokkolan seurakuntakeskuksen Mikael-salissa.
 

Palolat yhteiskuvassa.
Seurakuntapastori Ulla Palola ja aluekeskusrekisterin johtaja, teologian tohtori Tuomas Palola peilaavat Jyväskylän kokemuksia hengellisestä väkivallasta Kokkolassa järjestettävässä luento- ja keskusteluillassa. Kuva: Marianne Reukauf

2024-04-15 09:41:00.0