Uutislistaukseen

Ruokaa ripauksella rakkautta

Kokkolan seurakuntakeskuksen Alasalissa on tarjoiltu kaikille avointa lounasta syksystä 2009 alkaen. 

Piirretty lautanen, haarukka ja veitsi. Hyvän Mielen Lounas.

Seurakuntalounas on ollut suosittu ensimmäisistä kattauksista lähtien. Koko viime vuonna Hyvän Mielen lounalla kävi lähes 7 000 ruokailijaa. Joululounaalla rikottiin ennätyksiä kun yli 450 ruokailijaa nautti Alasaliin katetuista herkuista.
Kokeiluluontoisesti alkanut lounastoiminta katettiin Alasaliin alkuun vain kerran viikossa, torstaisin, Lähetyssopessa olleen keskiviikon keittopäivän vuoksi. Kun keittolounaan järjestelyt osoittautuivat vaikeaksi, päätettiin keskiviikon lounastoiminta siirtää vuoden 2016 alussa Alasaliin.
Tuolloin myös lounaiden tuotto päätettiin jakaa tasan Kokkolan suomalaisen seurakunnan diakonia- ja lähetystyön hyväksi. 

Syksyllä 2019 Kokkolan seurakuntakeskuksen keittiöremontin myötä lounaiden ilmettä uudistettiin. Seurakuntalounas sai uuden nimenkin: Hyvän Mielen lounas. 
Nimi korostaa sitä, että lounas on kaikille avoin, ja että – nimensä mukaisesti – lounaalla käyminen tuottaa hyvää mieltä myös muille, kun tuotto annetaan hyvään tarkoitukseen; diakonian ja lähetyksen kautta apua tarvitseville. Lounastaminen on helppo tapa auttaa.
Sen lisäksi lounaalla voi tavata ystäviä ja saa vatsansa täyteen monipuolisista herkuista. Nämäkin tuottavat hyvää mieltä.

Lounaiden toteutuksesta vastaavat Kokkolan seurakuntakeskuksen keittiöalan ammattilaiset, joille maistuva, monipuolinen ja kauniisti tarjolle laitettu ruoka on sydämen asia. Siksi Hyvän Mielen lounas on aina höystetty ripauksella rakkautta.
Lounastarjoilussa huomioidaan yleisimmät erityisruokavaliot. Ruoan soveltuvuudesta omaan ruokavalioon voi aina tiedustella suoraan keittiöltä tai ottaa yhteyttä etukäteen. 
Seurakuntalounaiden raaka-ainehankinnat toteutetaan laadukkaan toimittajaverkon kautta. Lounailla suositaan mahdollisimman paljon kotimaisia ja lähellä tuotettuja elintarvikkeita. 
Syksyisin vietettävän lähiruokaviikon elintarvikkeet keittiö hankkii suoraa pientuottajilta tai Reko-jakelua hyödyntäen. Seurakuntayhtymä haluaa näin tukea paikallisia ruuantuottajia.

Nyt juhlavuonna Hyvän Mielen lounasmenut rakennetaan vuosien varrella suosikeiksi nousseiden ruokien innoittamina. 
Suosikkiruokien listalta löytyy muun muassa uunilohi, lihamureke, mausteiset lihapyörykät ja broilerinfile, mutta menuseen mahtuu myös uusia kokeiluja. Makumaailma vaihtelee perisuomalaisesta hieman eksoottisempaan, asiakkaiden palautteet huomoiden. 
Tule rohkeasti kokeilemaan jotakin sinulle vierasta ruokalajia, sillä ammattitaitoinen keittiöhenkilökunta säätää takuuvarmasti maut suomalaiseen suuhun sopiviksi.

Seurakunnan vapaaehtoisilla on merkittävä rooli  lounaiden toteutuksessa. Vapaaehtoiset ovat huolehtineet kassatoiminnoista ja toivottavat ruokailijat aina hymyillen tervetulleiksi. Osa vapaaehtoisista on toiminut tehtävässään lähes koko lounaiden historian ajan – 15 vuotta. 
Vapaaehtoisten lounasrinkiin otetaan mukaan myös uusia tekijöitä. Jos kiinnostuit, ota yhteyttää diakoniatyöntekijä Anu-Marja Kangasviereen tai lähetys- ja kansainvälisentyön ohjaaja Minna Lempiälään.

Seurakuntalounas on edelleen suosittu – etenkin seurakuntakeskuksessa työskentelevien keskuudessa, mutta lounas houkuttelee runsaasti myös muita ruokailijoita eri puolilta kaupunkia ja välillä naapurikunnistakin. 
Seurakuntalounaalle on muodostunut vakiintunut asiakaskunta, mutta on aina ilahduttavaa nähdä uusiakin asiakkaita. 
Seurakuntakeskuksen tiloissa järjestettävien koulutus- ja kurssipäivien osallistujat hyödyntävät myös lounasmahdollisuutta ja vievät tietoa Hyvän Mielen lounaista eri organisaatioihin. 

Ruokalista julkaistaan viikoittain Kokkola-lehden seurakuntasivuilla ja seurakunnan tapahtumakalenterissa

Hyvän Mielen lounaat Kokkolan seurakuntakeskuksen Alasalissa keskiviikkoisin ja torstaisin klo 11-13

2024-01-04 09:53:00.0