Uutislistaukseen

Ystävysten yhteiskonsertti

Janne Salmela ja Tapio Jokela maalaavat pehmeällä pensselillä

Soittajat soittimiensa kanssa.

- Vaatimaton soittajamies, joka ei tuo itseään esille, kehuu kanttori Janne Salmela (vas.) hyvää ystäväänsä Tapio ”Tiiti” Jokelaa. Ykspihlajan kirkossa kuultavassa Iltamusiikissa miehet maalaavat pehmeän haikeita luontokuvia uruilla ja klarinetilla. Kuva: Mari Hautamäki

Kymmenisen vuotta sitten tutustuneet ja ystävystyneet soittajat, kanttori Janne Salmela ja klarinetisti Tapio ”Tiiti” Jokela, konsertoivat Ykpihlajan kirkossa lokakuun ensimmäisen lauantain iltana. Luvassa on pehmeän haikeita säveliä ja luontokuvia. 
Jokela ja Salmela soittavat muun muassa Aamu lakeuksilla -kappaleen Anssi Tikanmäen säveltämästä Maisemakuvia Suomesta -sarjasta sekä Lasse Mårtensonin säveltämän Myrskyluodon Maijan, joka on pääteema kuuluisasta samannimisestä tv-sarjanäytelmästä.
Iltamusiikki-konsertissa myös yleisö pääsee veisaamaan virsiä. 

Tapio Jokela on itseoppinut klarinetisti, joka aloitti muusikon uran soittamalla haitaria. Klarinettia hän opiskeli isänsä innoittamana, joka soitti Ykspihlajan Työväen Soittajissa trumpettia. Nuorelle Tapiolle oli luontevaa mennä mukaan samaan orkesteriin isänsä kanssa. 
1980-luvun alussa Tapio Jokela alkoi soitella Kokkolan suomalaisen seurakunnan silloisen kanttorin Raija-Leena Kentala-Polson kanssa erilaisissa kirkkotilaisuuksissa. 
Myöhemmin Jokela soitti Kokkolan ruotsalaisen seurakunnan, nyt jo eläkkeellä olevan kanttorin Kristina Klingen-
bergin kanssa muun muassa Kokkolan kirkossa. 
Tapio Jokela soittaa edelleen Ykspihlajan Työväen Soittajien riveissä. Seuraava konsertti orkesterilla on lokakuussa.

Kanttori Salmela kehuu Tapio Jokelaa “vaatimattomaksi soittajamieheksi, joka ei tuo itseään esille.” Kymmenen vuoden ystävyyden aikana miehet ovat soittaneet ja esiintyneet aika ajoin yhdessä.

Kokkolan suomalaisen seurakunnan kanttorina vuodesta 1993 toiminut  Janne Salmela valmistui vuotta aiemmin Oulun konservatoriosta. Hänen opettajinaan urkujensoitossa ovat olleet Risto Ainali ja Dan Lönnqvist sekä Christian Ahlskog. Cembalon ja klavikordin soittoa Salmela on opiskellut niin ikään Oulun konservatoriossa Miklos Spanyin johdolla. Vuosina 2000–2001 Salmela toimi Joensuun seurakunnan kanttorina sekä 2006–2007 Lohtajan seurakunnan kanttorina.

Iltamusiikki la 7.10. klo 18 Ykspihlajan kirkossa. 
Vapaa pääsy.
Vapaaehtoinen ohjelmamaksu

2023-09-27 11:04:00.0