Uutislistaukseen

Seurakuntakeskus savuttomaksi

Gårdskarlen sätter upp en förbudsskylt.

​​​​​​​ Talonmies Antti Ojajärvi mallaa uutta tupakointikielto-kylttiä Kokkolan seurakuntakeskuksen pääsisääntulon portin pieleen. Kuva: Mari Hautamäki

Kokkolan seurakuntakeskus muuttuu savuttomaksi kiinteistöksi lokakuun alusta alkaen. 
Nykyiset tupakointipaikat poistetaan ja tupakointikieltokyltit asennetaan pihapiiriin. Savuton kiinteistö ei tarjoa seurakuntakeskuksen ympäristössä merkittyjä tupakointipaikkoja enää jatkossa. 
Savuttomuudesta päätettiin kiinteistö- ja hautaustoimen johtokunnan kokouksessa elokuussa. 

Päätöksen taustalla ovat valitukset tupakansavun kulkeutumisesta rakennusten sisätiloihin sekä tupakkapaikan ongelmallisuus sisääntulon kapeassa liittymässä ja lasten leikkipuiston läheisyydessä. 
- Kokkolan seurakuntakeskuksen tontti on ahdas. Tontilla on seitsemän toimitilarakennusta, joista jokainen ottaa korvausilmansa lähiympäristöstä, joten savun kulkeutumista ilmanvaihdon mukana sisätiloihin on vaikea estää, kiinteistöpäällikkö Veli-Matti Raappana avaa asiaa.
Lisäksi Kokkolan suomalaisen seurakunnan ja Kokkolan ruotsalaisen seurakunnan varhaiskasvatuksen toimintaa järjestetään säännöllisesti kiinteistön sisäpihalla olevassa leikkipuistossa. 
Nykyiset tupakointipaikat ovat leikkipuiston välittömässä läheisyydessä, mikä altistaa lapsetkin tupakansavulle.
- Kiinteistön pääsisääntuloväylä Läntisen Kirkkokadun puolella on ollut toisinaan savupilven peitossa, jonka läpi on pitänyt sukeltaa sisäpihalle, kiinteistöpäällikkö lisää.

Kokkolan seurakuntayhtymän yhteistyötoimikunta on toivonut kiinteistön muuttamista savuttomaksi jo vuodesta 2016. 
Yhteistyötoimikunnan puheenjohtaja ja yhtymän työsuojelupäällikkö Mari Lehtiheimo kiitteleekin päätöstä, jonka hän uskoo kannustavan myös työntekijöitä savuttomuuteen.
- Savuton kiinteistö haastaa jokaista tupakoitsijaa miettimään omaa tupakointikäyttäytymistään, kun tupakoinnille ei työpaikalla ole mahdollisuutta. 
Yhteistyötoimikunta onkin esittänyt syyskuun kokouksessaan, että kiinteistö- ja hautaustoimen johtokunta muuttaisi muutkin seurakuntayhtymän kiinteistöt savuttomiksi.
- Katsoisin ensin, miten Kokkolan seurakuntakeskus savuttomuuden pilottikohteena onnistuu. Kokemusten ja palautteiden perusteella on toki mahdollista laajentaa päätöstä, mutta tällä hetkellä akuuttia tarvetta tähän ei muualla seurakuntayhtymässä ole, Raappana sanoo. 
- Haluamme omalta osaltamme olla edistämässä terveellistä ja turvallista toimintaympäristöä sekä työntekijöille että kaikille seurakuntalaisille ja tukea tupakkalain Savuton Suomi 2030 -tavoitetta, Mari Lehtiheimo lisää.

2023-09-27 10:45:50.0