Uutislistaukseen

Haluaisitko hellittää hetkeksi?

Levossa ja hiljaisuudessa voi kuulla, mitä Jumalalla on sanottavaa.

Johanna Rönnkvist 

Ikoni ja lyhty.Lepo ja hiljaiset jaksot kuuluvat luonnon kiertokulkuun. Lepokautena kasvit ja eläimet keräävät voimia tulevan kasvukauden varalle. 
Ihmisillä hiljaisuuden merkitys ja arvo korostuvat erilaisten odotusten ja arjen hälinän keskellä. Pysähtyminen on tarpeellista paitsi levon myös elämän arvojen pohtimisen kannalta. Levossa ja hiljaisuudessa voi kuulla, mitä Jumalalla on sanottavaa.

Jumalaa voi lähestyä monella tavalla. Voi tulla jumalanpalvelukseen, osallistua seurakunnan ryhmään, toimia vapaaehtoisena tai lukea hengellistä kirjallisuutta. Moni tuntee pyhän läsnäolon luonnossa tai yksinäisyydessä. 
Rukous voi olla Isä meidän -rukouksen rukoilemista, omia sanoja, hiljaista huokausta Jumalan puoleen tai Jumalan kuuntelua hiljaisuudessa. Paikasta riippumatta, Jumala kuulee, mitä sydämellämme on.

Ihminen on vetäytynyt hiljaisuuteen kautta aikojen. Jeesus vei opetuslapsensa levähtämään, pois kiireen ja ihmispaljouden keskeltä. Hiljaisuuden viljely kuuluu kristikunnan yhteiseen hiljaisuuden ja rukouksen perinteeseen ja on yksi tapa vahvistaa hengellistä elämää. Vielä tänäänkin Jeesus kutsuu luokseen ja lupaa antaa levon meille työn ja kuormien uuvuttamille.
Kun etsit hiljaisuutta ja kaipaat yhteisöllistä rukousta, sitä on tarjolla Kokkolan suomalaisessa seurakunnassa Hiljaisuuden illoissa ja Hiljaisuuden joogassa® sekä Hiljaisuuden retriitissä.

Hiljaisuuden iltoja järjestetään Kokkolan seurakuntakeskuksen Toimituskappelissa keskiviikkoisin kello 18-19. Silloin voi tulla saliin istumaan ja hiljentymään. Halutessaan voi sytyttää rukouskynttilän ja jättää rukouspyynnön. Rukoushetkeen sisältyy raamatunlukua, rukousta ja hiljaisuutta sekä taizé-lauluja ja virsiä. Kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona vietetään ehtoollista. 
Lopuksi voi vielä jäädä teelle ja juttelemaan iltaan osallistuneiden kanssa.
 
Hiljaisuuden jooga® on noin tunnin mittainen miniretriitti, joka järjestetään seurakuntakeskuksen Yläsalissa tiistaisin kello 16.30 ja torstaisin kello 9.30. 
Harjoitukset koostuvat lempeistä liikkeistä seisten tai alustalla maaten. Harjoitukset sopivat lähes kaikille, jos ei ole runsaasti liikuntarajoitteita. 
Kokonaisvaltaisten harjoitusten myötä mieli saa hiljentyä ja avautua Pyhän Hengen ilolle ja rauhalle. Jumalan rakkaus sisällämme avaa meitä kohti luomakuntaa ja lähimmäisenrakkautta. Jokainen harjoitus on omakohtainen kokemuksellinen kokonaisuus, josta saa voimaa jokapäiväiseen elämään. 
Mukaan tarvitaan makuualusta (jumppamatto tai tavallinen matto), viltti, tyyny, lämpimät joustavat vaatteet ja sukat. Hiljaisuuden joogaan ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Hiljaisuuden retriitti järjestetään 22.–24. syyskuuta Vasikkasaaren leirikeskuksessa teemalla Sinä tiedät, mitä tarvitsen, varjele minua huolehtimasta. 
Perjantaina laskeudutaan hiljaisuuteen. Ohjelmaan kuuluvat hetkirukoukset, ehtoollinen (messu), meditaatio eli mietiskelevä rukous, virikepuhe hiljaisuuden viljelyyn liittyvästä aiheesta ja yhteiset ruokailut. 
Halutessaan voi varata keskusteluajan ohjaajan kanssa, mutta muuten omia kokemuksia ja ajatuksia ei jaeta toisten kanssa. Hiljaisuudessa, levossa ja ilman suorituspaineita voi keskittyä kuuntelemaan, mitä omalla sisimmällä ja Jumalalla on sanottavaa. Retriitissä tehdään rukoushelmet, joiden kanssa voi hiljentyä itsekseen omin rukouksin tai käyttää valmiita rukouksia. 
Retriittiin voi ilmoittautua viimeistään 14. syyskuuta Kokkolan suomalaisen seurakunnan nettisivujen kautta. Retriitin hinta on 80 euroa, johon sisältyy majoitus yhden hengen huoneessa, ruokailut ja rukoushelmimateriaali.

Thu Aug 24 12:00:00 EEST 2023