Uutislistaukseen

Ykspihlajan kirkolla tapahtuu

Kokkolan kirkon remontti värittää Ykspihlajan kirkon toimintaa syyskaudella

Mari Hautamäki, teksti
Eija Ahokangas, kuvat

Kokkolan suomalaisen seurakunnan sunnuntaiaamujen jumalanpalvelukset sekä perjantai-iltojen messut ovat siirtyneet Kokkolan kirkosta Ykspihlajan kirkkoon. Elokuun alussa alkanut kirkon remontti vie messut Ykspihlajaan tammikuun 2024 loppuun saakka. Poikkeuksena Kokkolan suomalaisen seurakunnan jumalanpalvelukset pyhäinpäivänä 4. marraskuuta 2023 ja  loppiaisena 6. tammikuuta 2024, jolloin messut pidetään Kaarlelan kirkossa kello 12. 

Esteetön kirkkokyytikin  Ykspihlajaan järjestyy. Kokkolan kirkon edestä lähtee sunnuntaiaamuisin kello 9.20 bussikuljetus Ykspihlajan kirkkoon. Reitti kulkee Marian hautausmaan pysäkin kautta Koivuhaan palvelukeskukseen ja edelleen Ykspihlajan kirkolle. Edestakainen matka maksaa viisi euroa, ja se maksetaan kuljettajalle. Etukäteisilmoittautumista ei tarvita.

Muutos tarkoittaa myös Kokkolan suomalaisen seurakunnan nettijumalanpalvelusten jäämistä tauolle, mutta Ykspihlajan kirkon YouTube-kanavalla messut striimataan. 
- Muista tilata Ykspihlajan kirkko -kanava YouTubesta, kiinteistöpäällikkö Veli-Matti Raaappana hoksauttaa.

Syksyn muu toiminta Ykspihlajan kirkolla starttaa toden teolla syyskuussa. 
Ykspihlajan kirkon päiväkerho kokoaa 3–5-vuotiaat tiistaisin ja torstaisin leikkimään, laulamaan, ulkoilemaan, askartelemaan, pelaamaan, hiljentymään, ja mikä parasta –  yhteiseen eväshetkeen, Kokkolan suomalaisen seurakunnan lastenohjaaja Kaisa Toppinen iloitsee.
 - Uuden kerhokauden alkaessa tällä viikolla on mukava nähdä uusien sekä jo tuttujen kerholaisten tulevan reput selässä reippaina, arkoina, uteliaina, iloisina, kukin omana itsenään, Toppinen miettii.
Päiväkerho on seurakunnan varhaiskasvatusta, missä opitaan uusia asioita elämästä, ystävyydestä ja Taivaan Isästä. 
- Haluamme tuoda lapsille ilon ja turvallisuuden kokemuksia sekä vaalia lapsen kasvua ja oppimista.

”Haluamme tuoda lapsille ilon ja turvallisuuden kokemuksia sekä vaalia lapsen kasvua ja oppimista.”  - Kaisa Toppinen

Syyskuun alusta alkaen Ykspihlajassa kokoontuu tiistaisin kello 18–19 Puuhakerho 2013–2015-syntyneille. Silloin kirkon päiväkerhotilassa askarrellaan, leikitään ja puuhaillaan yhdessä. Kerhoa ohjaavat vapaaehtoiset koulutetut nuoret. 
Ilmoittaudu kerhoon seurakunnan nettisivujen kautta kokkolansuomalainenseurakunta.fi/info-ja-asiointi. Lisätietoja antaa nuorisotyönohjaaja Juho Takalo juho.takalo@evl.fi p. 050 314 7287.

Lastenkirkot ja perhekahvila ovat koolla Ykspihlajan kirkolla kerran kuussa,
tiistaisin 5.9., 3.10., 7.11. ja 5.12.

Lastenohjaajat valmistelemassa kerhotiloja.
Lastenohjaaja Kaisa Toppinen ja päiväkerho-ohjaaja Miia Neunstedt valmistelemassa kerhotiloja uutta kerhokautta varten.

Kesätauon jälkeen kirkon seurakuntasalissa kokoontuu jälleen Ykspihlajan diakonia- ja lähetyspiiri. Torstaisin kello 13.30–15 kokoontuva piiri aloittaa 7. syyskuuta. 
- Piiri on viime aikoina ollut vanhemman väen kokoontumispaikka, mutta kaikenikäiset ja eri elämäntilanteissa olevat ovat tervetulleita mukaan, vaikka ei asuisikaan Pihlajassa, johtava diakoniatyöntekijä Camilla Honkala sanoo. 
- Jos kaipaat elämääsi iloista kohtaamista, kahvittelua mukavassa seurassa, hartaushetkeä ja informatiivista ohjelmaa pääasiassa diakonian ja lähetyksen aihepiireissä, tämä paikka on sinun, Honkala kannustaa. 

Syyskuun ensimmäisenä sunnuntaina alkaa kirkolla pyöriä pyhäkoulu aamumessun saarnan aikana. Päiväkerhotilassa kokoontuvaan lasten omaan kirkkohetkeen kuuluu pyhän kohtaamista, laulua, rukoilua ja keskustelua. 
- Noin 20 minuutin ajan hiljennytään, kuunnellaan Raamatun kertomuksia ja askarrellaan, lastenohjaaja Eija Korkia-Aho kertoo. 
Pyhäkoulutarroja lapset voivat kerätä omaan osallistumistauluunsa.
 
Yksipihlajn kirkko täyttyy myös musiikista. Bach vierailee Pihlajassa huomenna torstaina 17.8. kello 19 kun Kokkolan suomalaisen seurakunnan kanttoreiden konsertti tarjoilee kirkkomusiikin järkälemäisen nimen, Johann Sebastian Bachin urkuteoksia sekä vokaalimusiikkia kirkon upeassa akustiikassa. 
Lokakuun 7. päivä Tapio Jokela, klarinetti, ja Janne Salmela, urut, soittavat Iltamusiikkia Ykspihlajan kirkossa iltakuudelta. 

17.8. klo 19 Bach Pihlajassa
Kokkolan suomalaisen seurakunnan kanttoreiden konsertti. J S Bachin urkuteoksia sekä vokaalimusiikkia.

7.10. klo 18 Iltamusiikkia Ykspihlajan kirkossa. 
Tapio Jokela, klarinetti, ja Janne Salmela, urut.

Oma kuppi mukaan kirkkokahveille!

Kädet pitelevät erilaisia kahvimukeja.
Kirkkokahveista vastaavien vapaaehtoisten ideasta lähti ajatus ottaa omat mukit mukaan jumalanpalveluksen jälkeen tarjoiltaville kirkkokahveille. Ykspihlajan kirkolla pystykahvit juodaan kertakäyttökupeista keksien tai muun helposti toteutettavan tarjoilun kera. 
- Voit ottaa kirkkokahveille myös oman kupin ja vähentää jätteen määrää. Omasta kupista kahvi usein maistuukin paremmalta. Ja onpa siinä jutunaihetta kun vertaillaan, millaisen kupin kukakin on tuonut, Kokkolan suomalaisen seurakunnan lähetys- ja kansainvälisentyön ohjaaja Minna Lempiälä lisää.

Kokkolan suomalaisen seurakunnan kirkkoherran Jouni Sirviön toivomuksesta kirkkokahvit juodaan Ykspihlajassa ”mahdollisimman usein”  – ensimmäiset tulevana sunnuntaina 20. elokuuta.
- Pystykahvien ideana on, että kupposelle voi pysähtyä ihan vain hetkeksi tai istua alas pidemmäksi aikaa vaihtamaan kuulumisia. Erityisinä juhlapyhinä, kuten Lähimmäisen sunnuntaina 3. syyskuuta ja Sansan juhlakahveilla 17. syyskuuta on myös ohjelmaa ja ”istumakahvit”, Lempiälä lisää.
Jotta kahvipannu porisisi kirkolla joka sunnuntai, toivotaan vapaaehtoisia kirkkokahvien kiehauttajia lisää. Vaikka pääasiallinen järjestelyvastuu kirkkokahveista on ollut lähetys- ja diakoniaryhmien vapaaehtoisilla, ei kahvinkeittäjien  tarvitse kuulua mihinkään ryhmään. Mukaan voi ilmoittautua kuka tahansa. 
- Paikan päällä on hyvät ohjeet ja kahvinkeittoa varten laatikko, josta löytyy kaikki tarvittava. Mukavampaa on ottaa ystävä mukaan. Kahdestaan tehtävä hoituu kevyesti, Minna Lempiälä vinkkaa.

Jos kiinnostuit kirkkokahvien keittämisestä, niin ota yhteyttä Minna Lempiälään (p. 050 3147 307) tai Kokkolan suomalaisen seurakunnan diakoniatyöntekijöihin. 
Kirkkokahvien vapaaehtoisen kahvimaksu kilahtaa lähetystyön ja diakonian hyväksi paikan päällä olevaan possuun.

2023-08-16 09:44:00.0