Uutislistaukseen

Puoluejohtajat arvojen äärellä – tervetuloa seuraamaan kirkon arvokeskustelua

Millaisten arvojen pohjalle rakennamme tulevaisuuden Suomea? Miten rakennamme turvaa, toivoa ja luottamusta yhteiskuntaan ja ihmisten arkeen? Miten varmistamme, että kukaan ei jää yksin? 

Helsingin_tuomiokirkko_MH_IMG_20190402_154650 kopio.jpg

Helsingin tuomiokirkko.

uomen evankelis-luterilainen kirkko on kutsunut eduskuntapuolueiden puheenjohtajat keskustelemaan arvoista.
Mitkä arvot ja vapaudet vaativat puolustamista Suomessa vuonna 2023? 
Mikä on kirkon ja uskontojen rooli tulevaisuuden yhteiskunnassa? 
Näistä aiheista keskustelua johdattelevat arkkipiispa Tapio Luoma ja Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä. Tilaisuus järjestetään tiistaina 28. helmikuuta kello 10.30–11.30 Helsingin tuomiokirkon kryptassa, ja sitä voi seurata verkossaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.  

Keskustelussa ovat mukana nykyisten eduskuntapuolueiden edustajat: puoluevaltuuston puheenjohtaja Sirpa Paatero (SDP), varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen (Perussuomalaiset), puheenjohtaja Petteri Orpo (Kokoomus), puheenjohtaja Annika Saarikko (Keskusta), puheenjohtaja Maria Ohisalo (Vihreät), puheenjohtaja Li Andersson (Vasemmistoliitto), varapuheenjohtaja Henrik Wickström (RKP) ja puheenjohtaja Sari Essayah (Suomen Kristillisdemokraatit). 

Kirkon hallitusohjelmatavoitteet 2023: Kriisinkestävä yhteiskunta – turvaa, toivoa
ja luottamusta ihmisten arkeen

Voiko yhteiskuntamme enää turvata kaikille hyvän elämän?  
 
Suomalaisen yhteiskunnan arvot ja valinnat ovat tulleet perinpohjaisesti haastetuksi kuluvan hallituskauden aikana. Koronapandemia, sota Ukrainassa, ilmastokriisi ja luontokato sekä talouden tilan heikkeneminen ovat tuoneet meidät yhteiskuntana perimmäisten inhimillisten ja yhteiskunnallisten kysymysten äärelle. Usko hyvään huomiseen on ollut koetuksella, kun terveytemme, turvallisuutemme ja taloutemme perusteet ovat uhattuina. 

Kirkon hallitusohjelmatavoitteissa tiivistetään seuraavan vaalikauden tärkeimmäksi tehtäväksi ihmisten luottamuksen ja tulevaisuususkon vahvistaminen. Kirkko haluaa olla mukana rakentamassa sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää yhteiskuntaa, jossa pidämme huolta jokaisesta apua tarvitsevasta ja kannamme vastuuta yhteisestä luomakunnasta.  

Yhteiskunnan kriisitilanteissa on nähty, että kirkko voi omalla toiminnallaan ja läsnäolollaan luoda turvaa, toivoa ja luottamusta suomalaisten arkeen. Henkisen kriisinkestävyyden vahvistaminen on tulevaisuudessakin seurakuntien perustyötä, ja sen merkitys on huomioitu myös yhteiskunnan turvallisuusstrategiassa. 

Kirkon hallitusohjelmatavoitteet testiin  

Kirkko on julkaissut seitsemän hallitusohjelmatavoitetta. Arvokeskustelussa puoluejohtajat on kutsuttu pohtimaan näiden tavoitteiden sisältöä:  

  • Eriarvoisuuden vähentäminen vahvistaa yhteiskuntarauhaa 
  • Nuorten hyvinvointiin panostaminen luo tulevaisuususkoa 
  • Tasapainoinen aluekehitys rakentaa luottamusta 
  • Uskonnonvapaus tuo turvaa ja toivoa ihmisten elämään  
  • Uskontolukutaito vahvistaa keskinäistä ymmärrystä 
  • Oikeudenmukaisuuden ja solidaarisuuden edistäminen rakentaa turvallisempaa maailmaa 
  • Ilmastokestävän elämäntavan edistäminen on hyvinvoinnin perusta 

Tavoitteiden sisältöön voi tutustua tarkemmin kirkon hallitusohjelmatavoitteista kertovalla verkkosivullaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Teksti: Kirkon viestintä
Kuva: Mari Hautamäki

23.2.2023 12.38