Uutislistaukseen

Juhana Tokola soittaa Kälviällä

  

Juhana Tokola.
Urkusafarissa Kälviällä kuullaan  urkujensoittoa opiskelevaa Juhana
Tokolaa. Kuva: Katja Tokola

Tänä syksynä Urkusafari soi myös Kälviän seurakunnassa. Sunnuntain konsertissa soittaa Keski-Pohjanmaan konservatoriossa urkujensoittoa opiskeleva Juhana Tokola.
Hän valmistelee urkujensoiton C-tutkintoa, mikä edellyttää hyvää ammatillista tasoa soittimen ja kappaleiden hallinnassa. Sijaistaessaan kanttoreita muun muassa Kälviällä ja Lohtajalla Tokola on päässyt hyödyntämään osaamistaan. Tokolaa opettaa konservatoriossa Markku Hekkala.

Sunnuntain konsertti kestää noin puoli tuntia. Konsertin pääsymaksu on vapaavalintainen;  voi maksaa sen verran kuin jaksaa. 
Konsertti alkaa Johann Sebastian Bachin teoksilla, joista harvoin kuultu Preludi ja fuuga f-molli avaa konsertin. Virsikirjamme virsi Riemuita saamme puolestaan kuuluu urkukoraalissa In dir ist Freude, joka on eräs kaikkein riemullisimmista Bachin urkuteoksista. 

Tokola soittaa konsertissa myös Franz Tunderin fantasian Komm Heiliger Geist Herre Gott (Tule Pyhä Henki, Jumala). 
Tunder oli Lyypekin Marian kirkon urkuri ennen Dietrik Buxtehudea. Tunderin urkuteoksissa merkittävä osa on koraalifantasioilla, jotka perustuvat virsiin ja joissa jokainen virren säe käsitellään useaan kertaan eri tavoin. 

Felix Mendelssohnin urkuteoksista konsertissa kuullaan Preludi ja fuuga c-molli, jotka säveltäjä omisti Lontoon St. Paulin katedraalin urkurille Thomas Attwoodille. 
Mendelssohn johti sata vuotta unohduksissa olleen Bachin Matteus-passion Leipzigissa vuonna 1829. Tästä alkoi Bachin musiikin valtava renessanssi, joka johti tilanteeseen, jossa nyt elämme: jokainen sivistynyt länsimaisen kulttuuripiirin asukas tietää, kuka oli Johann Sebastian Bach ja käytännössä jokainen on myös kuullut hänen musiikkiaan. 
Mendelssohn tunsi Bachin musiikin hyvin ja arvosti sitä. Mendelssohn oli omana aikanaan huomattavasti Bachia arvostetumpi säveltäjä, jonka muistotilaisuuksia vietettiin hänen kuoltuaan ympäri Eurooppaa. 

Urkusafarikonsertti 
su 4.9. klo 18 
Kälviän kirkossa.

31.8.2022 10.07