Pyhäkoulussa myös ohjaaja oppii

Julkaistu: 08.01.2020

Teksti: Ida Lakanen

Sirja Siltala ja Eivor Hagmark ryhtyivät pyhäkoulunohjaajiksi yhdessä.

Sirja Siltala oli miettinyt vapaaehtoistyötä pyhäkoulunohjaajana jo usemman vuoden, mutta vasta yhdessä ystävän kanssa hän uskaltaitui tarttua toimeen.

- Olen aina nauttinut lasten kanssa olemisesta. Heiltä oppii paljon suhtautumisesta elämään ja myös uskon asioihin. Pyhäkoulussa pääsee kertomaan lapsille elämän tärkeimmästä asiasta, Jeesusesta ja hänen ristin työstään, Sirja Siltala kertoo.

Siltalalle pyhäkoulujen pitäminen on ollut tosi antoisaa.

- Aluksi toki jännitti, kun minulla ei ollut paljon kokemusta lapsiryhmien ohjaamisesta. On mukava kun voi opettaa lapsia yhdessä ystävän kanssa. Silloin voi myös jakaa työtehtäviä ja vastuita.

Siltala ja Hagmark ovat hyödyntäneet pyhäkouluissa musiikkialan osaamistaan.

- Yhteinen visiomme onkin musiikkipainotteisten pyhäkoulujen pitäminen tulevaisuudessa, Sirja Siltala paljastaa.

- Toivon, että kaikki Kokkolan lapset löytäisivät tiensä seurakunnan pyhäkouluihin.

Pyhäkoulunohjaajat Eivor Hagmark (vas.) ja Sirja Silvola pitävät pyhäkoulua Kokkolan kirkossa sunnuntaijumalalanpalveluksen saarnan aikana. Kuva: Eija Ahokangas

Eivor Hagmarkilla on pitkä kokemus pyhäkoulusta niin pyhäkoululaisena kuin pyhäkoulunohjaajanakin.

- Edelliskerrasta on ehtinyt kulua yli kymmenen vuotta aikaa, joten oli jo aikakin palata pyhäkoulunohjaajaksi. Pitkän tauon jälkeen oli helppo ryhtyä yhdessä Sirjan kanssa toimeen, Eivor Hagmark sanoo.

Hänellä on hyviä muistoja lapsuuden pyhäkoulusta.

- Pyhäkoulu antaa itselle mahdollisuuden pysähtyä tärkeiden ja pyhien asioiden äärelle.

Eivor Hagmarkista tuntuu tärkeältä ja hienolta saada viedä hyvää sanomaa eteenpäin, ja nähdä, miten lapset oivaltavat ja alkavat ymmärtää ja iloita maailman tärkeimmästä asiasta.

- Lapsille Raamattua opettaessa alkaa itsekin miettiä asioita hiukan eri näkökulmista.

Pirkko Häli pitää kotipyhäkoulua kotonaan.

- Se on semmoinen lasten jumalanpalvelus ja minun tapani toteuttaa lähetyskäskyä ja kertoa turvallisesta Taivaan isästä.

Pirkko Häli vakuuttaa, että joka kerta pyhäkoulunohjaajana saa enemmän mitä pystyy itse antamaan.

- Lapset opettavat meitä. On ihana olla lasten kanssa. Jokaisella kristityllä on tärkeä tapa viedä lähetyskäskyä.

Maahanmuuttajien Kareninkielistä pyhäkoulua pitää Sheba Bath, jota pyhäkoulunohjaamiseen motivoi ajatus, että lapset saavat oppia tuntemaan Jeesuksen.

Pyhäkoululaisen Claran lempipuuhaa pyhäkoulussa on värittäminen.

- Siellä on kivaa, ja siellä opitaan Jeesuksesta, Clara kertoo.

Pyhäkoulussa lapsi oppii Jumalasta, siellä lauletaan lasten virsiä, rukoillaan ja tutustutaan Raamattuun. Lapset ovat tervetulleita pyhäkouluun yksin tai yhdessä vanhemman kanssa.

Pyhäkouluja on monenlaisia. Kokkolassa pyhäkouluun voi osallistua Kokkolan kirkossa aamukymmenen messussa saarnan aikana. Kokkolan suomalainen seurakunta järjestää myös maahanmuuttajien pyhäkouluja – venäjäksi sekä karenin kielellä. Kotipyhäkoulu taas kokoontuu Hälin kotona joka toinen sunnuntai.

Pyhäkoulua pidetään vapaaehtoisvoimin, seurakunnan työntekijän tuella. Vapaaehtoiset saavat vinkkejä ja materiaaleja seurakunnasta.

Uusia pyhäkoulunohjaajia tarvitaan sekä pyhäkoulujen jatkon että lasten kristillisen kasvatuksen turvaamiseksi. Ota yhteyttä ja lähde rohkeasti mukaan!

Kokkolan suomalaisen seurakunnan pyhäkoulut

• alkavat Kokkolan kirkossa sunnuntaina 12.1.

• Hälin kotipyhäkoulu alkaa 12.1. klo 15, Ahdintie 20

• Haluatko pyhäkoulunohjaajaksi? Onko sinulla
kysymyksiä pyhäkoulusta? Ota yhteyttä: vs. nuorisotyönohjaaja Ida Lakanen, p. 050 3147 255