Pyhäinpäivänä syttyvät kynttilät rakkaiden muistolle

Julkaistu: 30.10.2019

Pyhäinpäivä on hiljainen ja harras kirkkopyhä, jolloin muistellaan aiempia kristittyjä sukupolvia ja kiitetään kuoleman jälkeisestä elämästä.

Jumalanpalveluksissa muistetaan viime pyhäinpäivän jälkeen hautaan siunattuja. Seurakunnissa luetaan heidän nimensä ja heidän muistokseen sytytetään kynttilöitä. Pyhäinpäivän tilaisuuksissa luetaan niiden hautaan siunattujen nimet, joihin on saatu lupa omaisilta.

Kokkolassa pyhäinpäivän messussa luetaan Kokkolan suomalaisessa seurakunnassa haudan lepoon siunattujen nimet. Muualla siunattujen nimien lukemista omaiset voivat pyytää kirkkoherranvirastosta.
Viime vuonna käyttöön otettuun kynttelikköön sytytetään kynttilä jokaisen kuukauden aikana poisnukkuneille. Yksi kynttilä syttyy muualle haudattujen muistolle.
Pyhäinpäivän messun jälkeen kirkkoväki on tervetullut Kokkolan seurakuntakeskuksen Alasaliin Kokkolan hautaustoimiston tarjoamille kirkkokahveille.

Pyhäinpäivän messussa sytytetään kynttilä viime pyhäinpäivän jälkeen hautaan siunatuille. Kokkolan suomalaisessa seurakunnassa on nyt toisen kerran käytössä aiempaa turvallisempi kaarikynttelikkö. Kuva: Taina Lamminen

Kaustisella ja Ullavassa pyhäinpäivän messut ovat illalla. Jokaiselle Kaustisen ja Ullavan seurakunnassa siunatulle sekä muualla siunatulle sytytetään oma kynttilä kuolinpäivän mukaisessa järjestyksessä. Kaustisella siunatuille sytytetään kynttilä Kaustisen kirkossa ja Ullavassa siunatuille Ullavan kirkossa.
Kynttilät sytytetään tänä vuonnan ensimmäisen kerran lähetyskynttelikköön.

Kälviällä sytytetään kynttilä kaikille Kälviälle haudatuille. Omaiset voivat pyytää kirkkoherranvirastosta, jos halutaan, että myös muualla siunatulle sytytetään kynttilä Kälviän kirkossa.

Lohtajan seurakunnassa kynttilät syttyvät pyhäinpäivän jumalanpalveluksessa kuolinpäivän mukaisessa järjestyksessä.
Kynttilät sytytetään kaikille siunatuille, jotka ovat olleet Lohtajan seurakunnan jäseniä sekä niille, jotka on haudattu Lohtajalle. Kirkkoherranvirastoon voi ilmoittaa, jos haluaa, että muualle haudatun vainajan muistolle haluaa sytytettävän kynttilän Lohtajan kirkossa.

Pyhäinpäivän iltapäivästä hämärtyvään iltaan voi tulla hiljentymään ja juomaan lämmintä mehua Marian kappeliin. Hiljaisen musiikin lomassa on myös mahdollisuus keskusteluun seurakunnan työntekijöiden ja vapaaehtoisten kanssa.