Lähetyspiirin tukea jo 40 vuotta

Julkaistu: 15.10.2019

Nimikkolähetti Regina Hantikainen perusti Etiopiaan 6 päiväkotia

Kirkonmäen lähetyspiiri juhlistaa 40-vuotistaivaltaan torstaina 24. lokakuuta Lähetyssopessa kello 12.

Kokkolan suomalaisen seurakunnan pitkäaikaisin lähetyspiiri sai alkunsa 40 vuotta sitten, silloisen Kaarlelan suomalaisen seurakunnan aikaan.

Ensimmäinen kokoontuminen oli 23. huhtikuuta vuonna 1979. Lähetyspiirin ensimmäisen kokoontumisen osallistujalistakin on tallessa.

- Näissä vihkoissa ovat kaikki Kirkonmäen lähetyspiirin kokoontumiset, Regina Hantikainenesittelee ruutuvihkoja, joita on kertynyt 40 vuodessa pino.

Kirkonmäen lähetyspiirin syntyyn vaikutti vahvasti seurakunnan oman nimikkolähetin, Regina Hantikaisen lähtö Suomen Lähetysseuran kautta Etiopiaan.

- Työskentelin lähettinä 30 vuotta, Hantikainen sanoo. Hänellä oli Suomessa kaikkiaan viisi lähettävää nimikkoseurakuntaa.

Piiri aloitti pienimuotoisena, mutta heti kun kokoontumiset siirtyivät koteihin, iltoihin osallistui paljon perheitä, ja miehetkin uskaltautuivat mukaan.

- Kodit täyttyivät piiriläisistä. Mukana oli myös aina seurakunnan papistoa. Kokoontumiset olivat iloista yhdessäoloa Jumalan Sanan ja lähetyksen merkeissä, Hantikainen kertoo.

Lähetyspiirien pitkäaikaisena vetäjänä toimi Aino Parviainen.

Lähetyspiirin ja nimikkolähetin välinen yhteistyö oli tiivistä. Kun Ristinkukan päiväkotityö Etiopiassa, Hosainassa alkoi, piiriläiset ompelivat lapsille essuja, t-paitoja, hameita ja shortseja. Monet vaate- ja lelupaketit matkasivat Etiopiaan satojen päiväkotilaisten iloksi.

Ristikukan päiväkoti oli ensimmäinen Hantikaisen perustamasta kuudesta päiväkodista Etiopiassa.

Kun Aino Parviainen parin piiriläisen kanssa vieraili Etiopiassa tutustumassa nimikkokohteeseen sekä kokonaisvaltaiseen lähetystyöhön Hosainan hiippakunnassa, toi se uutta intoa piirin toimintaa.

Piiriläiset ovat pitäneet erilaisia käsityö- ja askartelutalkoita, joissa on tehty muun muassa mollamaijoja, huovutushelmiä, takkasytykkeitä, "näppivoima-apureita", kangasenkeleitä ja valeampiais-pesiä. Tuotteita on myyty Lähetyssopessa.

Kun nimikkolähetti Regina Hantikainen siirtyi Metun hiippakuntaan naistyöhön, lähetyspiiri osallistui muun muassa vammaisten naisten tukemiseen ja Liidia-käsityöpajassa tarvittavien materiaalien hankintaan.

- Muistatko sen jalkatuet saaneen tytön ja ne kolmoset, joita pystyimme auttamaan, Pirkko Kola, yksi pitkäaikaisista lähetyspiiriläisistä muistelee.

Lähetille lähetyspiirin esirukous ja taloudellinen tuki olivat erittäin tärkeitä.

- Posti kulki molempiin suuntiin. Välillä lähetin äänikasetteja ja diasarjoja tervehdykseksi, Hantikainen kertaa.

Kirkonmäen lähetyspiiri kokoontuu nykyään joka toinen viikko Kaarlelan seurakuntakeskuksen Martta-salissa. Piiri osallistuu myös aktiivisesti seurakunnan vappu- ja joulumyyjäisiin ja muihin lähetyksen tempauksiin. Myös Lähetyssopessa piirillä on omat palveluvuoronsa.

- Lähetyspiirit ovat pikkuhiljaa kuolleet pois. Kirkonmäen lähetyspiiri on pitkäikäisin lähetyspiiri Kokkolan suomalaisessa seurakunnassa, Regina Hantikainen sanoo.

Lähetyspiiri jatkaa edelleen toimintaansa tukien Metun naistyötä Etiopiassa, ja toivottaa kaikki uudet tulijat tervetulleeksi.

Kirkonmäen lähetys-piirin 40-vuotispäivä
to 24.10. klo 13 Lähetyssopessa.
Esillä näyttely Etiopian nimikkolähetin
tekemästä naistyöstä Metun hiippakunnassa
sekä valokuvia piirin toiminnasta.