Christian Ahlskog vuorossa Kokkolan kirkon päivämusiikissa

Julkaistu: 10.07.2019

Nykyään Oulussa toimiva urkuri ja pedagogi Christian Ahlskog soittaa Kokkolan kirkon päivämusiikkisarjassa tulevana torstaina.

Konsertin alkupuolen ohjelmassa on musiikkia Johann Sebastian Bachilta ja Justin Heinrich Knechtiltä, kun taas jälkipuolisko omistetaan Franz Lisztin ja Louis Viernen sävellyksille. Bachilta kuullaan muun muassa Fuugan taide -teoskokonaisuudesta sen viimeinen osa, keskeneräinen fuuga. Rikkoutuneen fuugakudelman jälkeen seuraava Lisztin Fantasia B-A-C-H rakentuu motiiveiltaan nimensä mukaisista sävelistä ja kohoaa dramaattiseen tehoon.

Musiikkihetken lopuksi kuullaan otteita Viernen ensimmäisestä urkusinfoniasta: sinfonian scherzo-osana toimiva viehättävä tunnelmakuva johdattelee sinfonian finaaliin, joka lienee tunnetuimpia osia Pariisin Notre-Damessa toimineen urkurin säveltämistä sinfonioista. Ahlskog tunnetaan myös kiehtovista improvisaatioistaan, ja sellaisenkin hän on luvannut yleisölle suoda.

Ahlskog toimi vuosina 2006–2014 kirkkomuusikkona Kokkolan ruotsalaisessa seurakunnassa, kunnes aloitti syksyllä 2014 urkujensoiton lehtorina ja kirkkomusiikin linjajohtajana Oulun Konservatoriossa.

Viime vuosina hän on konserttisarjoissaan esittänyt useiden urkusäveltäjien koko urkutuotannon, muun muassa Felix Mendelssohnin, César Franckin, Franz Lisztin, A. G. Ritterin ja J.S. Bachin urkuteokset. Vuonna 2016 Christian Ahlskogille myönnettiin Organumseuran kiertopalkinto. Samana vuonna ilmestyi soolourkulevy The Liszt Circle.