Kesäkonserttien sarja alkaa Kälviältä

Julkaistu: 02.07.2019

Kesäkonserttien sarja alkaa Kälviältä

Kirkkomusiikin ystäviä hemmotellaan Kokkolan seudulla tänäkin kesänä.
Torstai-iltana 4.7. alkavan Kälviän kirkon kesämusiikkisarjan jälkeen avataan Lohtajan kirkkomusiikkijuhlat (31.7.), ja sitä seuraa Kaarlelan kirkon kesämusiikkisarja (8.8.), joka järjestetään tänä vuona 20. kerran.

Kälviän kesämusiikkisarjan ensimmäisessä konsertissa esiintyy pietarsaarelainen kitaristi Jaakko Rosnell.
Keski-Pohjanmaan konservatoriosta valmistunut Rosnell soittaa konsertissa monipuolisen ohjelman, jonka renessanssiosuudessa on Galileo Galilein isän, Vincenzo Galilein musiikkia. Tuttua ja rakastettua kitaraohjelmistoa konsertissa edustaa Francesco Tarregan musiikki.

Toisessa Kälviän kirkon kesämusiikkisarjan konsertissa (11.7.) Minna-Leena Lahti, laulu ja Matti Pohjoisaho, piano, esittävät Oskar Merikannon pianomusiikkia sekä Merikannon ja muiden suomalaisten säveltäjien lauluja.
Suuri osa lauluista liittyy lintuihin, joiden elämä lentoineen, käsittämättömine muuttomatkoineen ja liverryksineen puhuttelee ihmisiä – kuten on puhutellut jo vuosituhansia.
Katsokaa taivaan lintuja, sanoi Jeesus halutessaan opettaa ihmisille Jumalan varjeluksesta ja johdatuksesta.

Sarjan kolmannessa konsertissa (18.7.) esiintyy Keski-Pohjanmaan kanttorien yhtye. Kanttorit kokoontuvat muutaman kerran vuodessa musisoimaan pienellä tai isommalla kokoonpanolla esittäen urku- ja laulusooloja sekä yhtyelaulua, jota on myös tallennettu kanttorien Kosketa minua, Henki -äänitteelle.
Kanttorien konsertissa on usein kuultu myös yhteisimprovisointia, ehkä tälläkin kertaa!

Kälviän kirkon kesämusiikkisarjan päättää Turun tuomiokirkossa kesän ajan urkurina toimivan Arttu Selosen konsertti.
Kirkkomusiikkia Kuopiossa opiskellut Selonen on osallistunut urkujensoiton mestarikursseille eri puolilla Eurooppaa, muun muassa Rouenin St. Ouen -luostarikirkon kuuluisien Cavaillé-Coll -urkujen ääressä.
Selosen konsertissa kuullaan J. S. Bachin monumentaalinen Passacaglia, César Franckin ihana A-mollikoraali sekä muun muassa Louis Viernen Carillon de Westminster, joka on kunnianosoitus keväällä pahoin vaurioituneelle Pariisin Notre-Dame katedraalille.
Louis Vierne toimi Notre-Damen urkurina lähes neljänkymmenen vuoden ajan 1900-luvun alussa.
Selonen soittaa konserttiohjelmansa Turun tuomiokirkossa päivää ennen Kälviän konserttia – harjoitusvetona, kuten hän leikillisesti sanoi.

Kälviän kirkon kesämusiikkisarja on viime kesän tilaisuuksille toivottu jatko. Konserttisarjan tilaisuuksiin on vapaa pääsy, vaikka seurakunnan musiikkityö panostaakin tilaisuuksiin merkittävästi. Vapaaehtoisen ohjelmamaksun voi antaa seurakunnan musiikkityölle.
Konserteissa luetaan musiikin lomassa myös kunkin viikon raamatuntekstejä.

Teksti: Markku Hekkala