Noin puolet seurakuntien luottamushenkilöistä ovat uusia

Julkaistu: 22.11.2018

Sunnuntaina päättyneissä seurakuntavaaleissa valittiin kaikkiaan 111 päättäjää Kokkolan seurakuntayhtymän viiteen seurakuntaan ja yhteiseen kirkkovaltuustoon.

- Kokkolan suomalaisen eurakuntaneuvoston 16 jäsenestä 11 on uusia eli kaksi kolmasosaa neuvoston jäsenistä vaihtuu. Se on aika paljon, toteaa Kokkolan suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Jouni Sirviö.

Vaihtuvuus oli jäsenistössä suurta, sillä moni vanhemman polven luottamushenkilö jätti tehtävänsä ja antoi nuoremmille tilaa.

- Esimerkiksi pitkän linjan luottamushenkilö Esko Hautamäki jäi nyt pois. Hänellä on takanaan kaikkiaan 10 nelivuotiskautta. Pois jääneistä myös Erkki Mustasaarella ja Aimo Maijalalla on hyvin pitkä kokemus seurakuntaneuvostossa, Sirviö listaa.

Kirkkoherran mukaan on hyvä, että seurakuntaneuvostoon tuli valituksi edustajia, joilla on yhden tai useamman kauden kokemus luottamushenkilön työstä.

- Se on merkityksellistä, koska heillä on kokemusta ja perspektiiviä. Menee aikansa, että seurakuntahallinto tulee tutuksi.

Jouni Sirviö ei pidä huonona asiana seurakuntahallinnon uusien jäsenten tuomia uusia ajatuksia.

- Uusi seurakuntaneuvosto on aina jännittävä asia. Kun tulee uusia ihmisiä mukaan luottamustehtäviin, se tarkoittaa, että yhteistyötä on opeteltava koska yhteisellä työskentelyllä etsitään tie eteenpäin. Vaikeitakin asioita on mukava hoitaa kun sitä tehdään yhdessä. Aluksi tutustumme ja opettelemme tuntemaan toistemme työskentelytavat.

Kokkolan suomalaisen seurakunnan seurakuntaneuvoston osalta äänikuningas on Miika Savola, 160, ja -kuningatar Helena Leppälä, 140.

Alustavien tietojen mukaan valtakunnallisesti seurakuntaneuvostoihin valituista uusia on lähes puolet, 48,8 prosenttia ja alle 30-vuotiaita 8,5 prosenttia. Valittujen keski-ikä on 53,7 vuotta.

Kokkolan suomalaisen eurakunnan seurakuntaneuvostosta nuorempi polvi puuttuu, yhteiseen kirkkovaltuustoon sen sijaan nousi useampi nuoremman polven edustaja, kuten Eemeli Valli ja Ida-Emilia Store.

Kokkolan suomalaisen seurakunnan äänikuningas yhteiseen kirkkovaltuustoon oli Erkki Kinnunen 210 äänellä, äänikuningattareksi kipusi Marjaana Leivo 115 äänellä.

Uusia edustajia yhteiseen kirkkovaltuuston tuli 15 ja valtuustotyötä edelliseltä kaudelta jatkavia on 12.

- Reilu puolet valtuuston suomalaisen seurakunnan jäsenistä on siis uusia, Sirviö summaa.

Valtakunnallinen äänestysprosentti seurakuntavaaleissa oli 14,3. Kokkolan suomalaisessa seurakunnassa äänestysprosentti oli 10,1.

- Kokkolan suomalaisessa seurakunnassa annettiin noin 190 ääntä vähemmän kuin neljä vuotta sitten, Sirviö lisää.

Erkki Kivioja ja Uolevi Paasila tarkistivat, että vaaliuurna oli varmasti tyhjä, ennen kuin vaali saattoi alkaa Kaustisen ja Ullavan seurakunnassa viime sunnuntaina. Kuva: Veli-Pekka HarjuKälviän seurakunnassa äänestysprosentti oli 18,8. Uusia luottamushenkilöitä Kälviän 10 edustajan muodostamaan seurakuntaneuvostoon valittiin neljä, kirkkovaltuustossa Kälviän seurakunnan kuudesta edustajasta neljä on uusia.

Lohtajalla naiset kasvattivat osuuttaan seurakunnan luottamuselimissä. Seurakuntaneuvoston kymmenestä jäsenestä neljä on uusia ja naisten osuus kasvoi kahdesta neljään.

Myös yhteisen kirkkovaltuuston neljästä edustajasta kaksi on uutta.

- Vaalit sujuivat Lohtajan seurakunnassa vireähkösti ja kommelluksitta sekä reippaassa ja iloisessa hengessä, kertoo kirkkoherra Juha Haapaniemi.

Lohtajalla seurakunnan luottamushenkilöiden keski-ikä aleni uusien jäsenten myötä.

- Ääniharavina Lohtajalla olivat yhteiseen kirkkovaltuustoon uutena noussut Pentti Hyyppä ja seurakuntaneuvostoon uutena valittu Maarit Jukkola. Hyvin pärjäsi uutena myös Risto Haverinen, Haapaniemi summaa.

- Äänestysprosentti laski Lohtajalla hieman, mutta ei merkittävästi, Haapaniemi arvioi.

Äänestysprosentti oli 19,3, neljä vuotta sitten 22. Ennakkoon äänensä antoi Lohtajalla 10,9 prosenttia äänioikeutetuista.

Kaustisen kirkkoherralla Veli-Pekka Harjulla on hymy herkässä kun hän katselee uusien valtuutettujen listoja: Nämä ihmiset meille on tällä kertaa annettu yhteistä työtä tekemään!

Uusia valtuutettuja seurakuntaneuvostoon tuli peräti neljä, valtuustoon sen sijaan vain yksi uusi.

- Äänestysprosenttia pidämme kohtalaisen hyvänä, sillä ennakoimme pientä laskua muun muassa hyvästä some-tiedotuksesta huolimatta. Nuoria äänestäjiä oli tällä kertaa vain kuusi.

Silti Harju pitää tärkeänä tarjota äänestysmahdollisuutta nuorille Kaustisen musiikkilukiolla, jossa myös pidettiin erillinen vaali-info.

Veli-Pekka Harju kertoo kuulleensa monien suusta, että ei kaipaa muutosta seurakuntaelämään eikä siksi aio äänestää.

- Vaikka tuossa viestissä on positiivinen sointu, toivoisi kuitenkin, että tätä samaa voisi ahkerammin viestiä myös ”näkyvästi”, äänioikeutta käyttämällä. Iso kiitos kaikille ehdokkaina olleille, valituille ja seurakuntalaisille, Veli-Pekka Harju lisää.

Teksti: Mari Hautamäki