Sovintoa keskustellen

Julkaistu: 11.07.2018

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun Suomessa käytiin sisällissota. Sota on aina katastrofi. Erityisen haavoittava on sisällissota – perheenjäsenistä, naapureista ja tuttavista tulee vihollisia. Sisällissodan jättämät haavat paranevat hitaasti. Luottamuksen rakentaminen on pitkä prosessi. Kannattaako unohtaa vai puhua?

Vielä 100 vuoden jälkeenkin monet meistä kantavat tuon sodan jälkiä mukanaan, tietäen tai tietämättään. Edellisiltä sukupolvilta ne kulkevat perittyinä ajatuksina, kertomuksina, ennakkoluuloina, häpeänä, vaiettuina ihmiskohtaloina, aavistuksina ja joukkoon kuulumattomuuden kokemuksina – kuka mitenkin. Myös kirkko kantaa mukanaan vuoden 1918 tapahtumien painolastia. Sisällissodan jäljet näkyvät edelleen osin myös suhtautumisessa kirkkoon.

https://www.kokkolanseurakuntayhtyma.fi/filebank/12835-Sovinto100.jpgSuomen evankelis-luterilaisessa kirkossa tätä sisällissodan muistovuotta on vietetty teemalla Sovinto100. Tällä teemalla halutaan tuoda nuo mukanamme kulkevat sodan kertomukset esiin. Niille halutaan antaa lupa ja tila tulla näkyviksi ilman häpeää tai syyttelyä. Osana Sovinto100 muistovuotta Kokkolan suomalainen seurakunta ja Ykspihlajan kulttuuriviikot järjestävät yhteistyössä keskustelutilaisuuden Ykspihlajan kirkossa tulevana sunnuntaina teemalla Kätketyt kivut. Tilaisuudessa on tarkoitus yhdessä jakaa niitä sotavuosien tuntoja ja muistoja, joita kahtiajakautuneen kansan perillisinä edelleen kannamme, ja avata niitä kokemuksia, jotka ovat osaltaan olleet viemässä monia suomalaisia eroon kirkosta. Tilaisuuden erityisesti painopiste on Kokkolan ja Ykspihlajan historiassa ja tapahtumissa.

Samassa yhteydessä juhlistamme myös Ykspihlajan kirkon 50-vuotista historiaa ja päätämme illan yhteiseen hartauteen. Tule kertomaan omaa tarinaasi ja kuulemaan toisen tarinaa. Jokainen kokemus on tärkeä. Historiaa on aina syytä kuunnella tarkkaan, jotta emme toistaisi menneisyyden virheitä vaan osaisimme rakentaa yhä oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa. Entisen arkkipiispan, Kari Mäkisen sanoin: ”Vallan saamista ja voittoa tärkeämpää on rauha ja sovinto, eikä rauhaa ole ilman koettua oikeudenmukaisuutta.”

Sovinto100
Ykspihlajan kirkossa