Uutiset

Kolme näkymää itsenäisyyteen

Julkaistu: 29.11.2017

 

Antti Rytioja, Garang Tor ja Aulis Karvonen nostavat siniristilipun salkoon Suomen 100-vuotispäivän kunniaksi. Kuva: Tarja JakobsénItsenäisyys on arvokas asia - mutta sen hinta voi olla kipeä ja kallis.
Veteliläiselle Aulis Karvoselle hinta oli isän menetys. Hän ei koskaan tavannut talvisodassa 12.3.1940 kaatunutta isäänsä.
Pohjanmaan Sotaorpojen puheenjohtajana yhdistyksen perustamisesta lähtien toiminut Karvonen sanoo pitkään vaietun sotaorpouden olevan sodan hintalappu hänelle.
- Meidät unohdettiin. Meitä jäi äiti ja viisi sotaorpoa, ja äidin huoltoeläkkeellä saimme kuukaudessa 25 kiloa ruisjauhoa. Näin pientä on valtion tuki ollut meillepäin, hän muistelee.

Aktiiviselle
reserviläiselle, kokkolalaiselle Antti Rytiojalle vapaaehtoinen maanpuolustustus on ollut aina tärkeä asia.
- Vanhempieni osalle tuli raskas vastuu itsenäisyytemme säilyttämiseksi, ja heidän ja veteraanisukupolvien tekojen kunnioittaminen on vähintä, mitä voin omalta osaltani tehdä.
Antti Rytiojalle vapaus merkitsee uskonnonvapautta, kokoontumisvapautta ja vapautta ilmaista mielipiteensä sekä turvallisuutta, yhteiskuntarauhaa että suomalaista demokratiaa.

Etelä-Sudanista 11 vuotta sitten Suomeen pakolaisena tullut Garang Tor sai Suomen kansalaisuuden 2011. Hän suoritti armeijan Kainuun prikaatissa 2015.
- Olen kiitollinen Suomelle ja erityisesti Marttyyrikirkon ystäville perheeni yhdistämisestä. Suomen kansalaisuus avaa oven ja mahdollisuuden kiittää Suomea. Toivon, että suomalaiset tekisivät yhdessä työtä Suomen hyväksi, puhtaalla sydämellä. Silloin myös Jumala antaa siunauksen.

Hetki kanssasi -ohjelmassa Aulis Karvonen, Antti Rytioja ja
Garang Tor keskustelevat Suomen itsenäisyydestä Radio Dein
taajuudella (104,3/91,8 MHz) sunnuntaina 3.12. 2017 klo 11.25.

Kuuntele ohjelma.