Urkumusiikin ystävien yhdistys perusteilla Kokkolaan

Julkaistu: 30.12.2014

Musiikkikaupunki Kokkola rikastuu edelleen, kun kaupunkiin perustetaan urkumusiikkia ja urkuja vaaliva yhdistys.

Kokkola on historiallisesti merkittävä urkukaupunki, sillä 1600-luvun lopulla kaupungissa soivat Suomen suurimmat ja komeimmat urut. Vain Kokkolassa ja Turussa oli tuolloin urut, joissa oli kaksi sormiokoskettimistoa.
Kokkolan urkuperinne jatkui aikanaan myös Kaarlelan kirkossa, jonne virolainen Gustav Normann rakensi kirkon ensimmäiset urut vuonna 1879. Nämä urut ovat olleet varastoituina vuodesta 1958, jolloin ne purettiin Kaarlelan kirkon nykyisten urkujen tieltä.

Idea urkuyhdistyksen perustamisesta syntyi, kun keskusteltiin Marian siunauskappelin kunnostuksesta ja kappelin uruista.
Kappelin nykyinen soitin tarkoitettiin aikanaan väliaikaiseksi, eikä se vastaa tarkoitustaan.
  Kappelin peruskorjauksen yhteydessä on tarkoitus saada kappeliin rakennuksen ja siunaustilaisuuksien arvoinen soitin.
Puretut Normann-urut palvelisivat upeasti kappelissa.
  Tiukassa taloustilanteessa varastoidun soitin-aarteen ottaminen käyttöön on taloudellisesti järkevää.
  Kaikki urkuhankkeet vaativat kuitenkin innostuneet tekijänsä ja myös rahaa. Uruista innostuneita Kokkolassa riittää. Kun toissa kesänä Normann-urut ja palaneesta kaupunginkirkosta puretut Walcker-urut otettiin esiin kätköistään ja inventoitiin, oli inventointia kanttoreiden ja urkuasiantuntijoiden kanssa tekemässä merkittävä vapaaehtoisjoukko.

Perustettavan urkuyhdistyksen tarkoituksena on tarjota uruista innostuneille kanava osallistua kaupungin urkumusiikkielämään muutenkin kuin konserteissa kävijöinä.
  Yhdistys voi järjestää urkukonsertteja ja muita musiikkitilaisuuksia, joissa urkumusiikilla on merkittävä osa. Lisäksi urkumusiikkiin ja urkuihin voidaan syventyä urkuretkillä, urkukerhossa, seminaareissa - tai mitä yhdistyksen jäsenistö sitten keksiikin.
  Perustettavan yhdistyksen kotipaikaksi tulee todennäköisesti Kokkola, mutta yhdistys voi toimia niin haluttaessa laajemminkin.
  Yhdistys voi mahdollisuuksiensa mukaan myös edistää urkuhankkeita, joissa kunnostetaan tai rakennetaan urkuja. Yhdistyksen jäsenet voisivat esimerkiksi osallistua talkoisiin urkuhankkeita toteutettaessa.
  Historiallisten Normann-urkujen pystyttäminen Marian kappeliin olisi yhdistyksen toiminnalle luonteva starttihanke, sillä Kokkolan seurakuntayhtymä on päättänyt, että urut pyritään sijoittamaan Marian kappeliin. Yhdistys päättää kuitenkin luonnollisesti itse toiminnastaan.

Yhdistyksen perustava kokous pidetään torstaina 15. tammikuuta. Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita Kokkolan kirkossa klo 18 alkavaan musiikki-iltaan ja sen jälkeen välittömästi, noin klo 19 alkavaan yhdistyksen perustamiskokoukseen.