Urkuaarteita 1800-luvulta

Julkaistu: 23.08.2013

Kokkolan seurakuntayhtymässä on eletty viime päivinä jännittäviä hetkiä, sillä kahdet, noin 60 vuotta varastoituna olleet urut on nostettu esiin varastoistaan tarkempaa tutkimista varten.

Molemmat urut ovat historiallisesti erittäin merkittävät: Kaarlelan kirkon Gustav Normann -urut vuodelta 1879 sekä Kokkolan kirkon E. F. Walcker -urut vuodelta 1881. Molemmat urkurakentamot ovat olleet noina aikoina aikansa etevimpiä ja tunnetuimpia. Walcker-urkujen julkisivu

Kanttoreiden aloitteesta lähtenyt historiallisten urkujen tutkimusprojekti on osoittautunut kannattavaksi, sillä molemmat urut ovat säilyneet hämmästyttävän hyvin, kiitos huolellisen varastoinnin. Pitkä varastointi on urkujen vaalimisen kannalta vain etu, sillä asiantuntemus ja arvostus vanhoja soittimia kohtaan on kasvanut viime vuosikymmenien aikana.

Kokkolassa on tällä viikolla käynyt asiantuntijoita tutkimassa urkuja: Martti Porthan Janakkalasta ja Christian Scheffler ja Tino Herrig  Saksasta. Porthanin mukaan nämä Virossa rakennetut Normann-urut edustavat aidoimpia ja alkuperäisimpiä Normann-urkuja mitä enää on jäljellä.

Varastosta esiin nostetut Walcker-urut ovat harvinaiset Euroopankin mittakaavassa, sillä Walckerin uruista yli 90 % on menetetty 120 viime vuoden aikana. E. F. Walckerin urkutehdas on rakentanut Suomeen kaikkiaan 48 urut. Niistä ennen vuotta 1917 on rakennettu 30 urut, joista - Kokkolan urkujen lisäksi - ovat säilyneet vain Richard Faltinin kotiurut Sibelius-museossa. Kuvassa Walcker-urkujen komeaa julkisivua.

Nyt pohditaan, miten molempien urkujen uudelleen pystyttäminen olisi mahdollista. Urut tulevat jäämään Kokkolaan, sillä ne ovat tärkeä osa kaupungin urkuhistoriaa.
Se alkoi jo vuonna 1695, jolloin Beijerin veljekset rakensivat Kokkolan ensimmäiset urut. Nämä Ericus Germanin myöhemmin restauroimat urut ovat nykyään Munsalan kirkossa ja edelleen käytössä.

Teksti: Ritva Göös
Kuva: Tuomo Viherjuuri