Vanhat urut esillä Kirkonmäen vanhassa siunauskappelissa

Julkaistu: 15.08.2013

Urkujen julkisivuViikolla 34 Kokkolaan saapuu sekä suomalainen että saksalainen urkuasiantuntija tutustumaan vanhojen Gustav Normann -urkujen (1879) ja Walcker-urkujen (1881) osiin.

Normann-urut on siirretty talkoovoimin vanhaan siunauskappeliin, joka sijaitsee Kaarlelan kirkon vieressä.

Walcker-urkujen osat siirretään Sokojalla sijaitsevaan halliin. Siellä asiantuntijat tutkivat, saadaanko uruista vielä käyttökelpoiset. Niitä on säilytetty huolellisesti noin 60 vuotta.

Molemmat urut ovat yli 100 vuotta vanhat. Ne on rakennettu urkujenrakennuksen ”vanhoina hyvinä aikoina”, joten on suuri mahdollisuus, että ne voidaan kunnostaa ja ottaa uudelleen käyttöön.

Torstai 22.8. on lähtölaukaus urkujen restaurointiprojektille.Yleisölle on avoimet ovet vanhassa siunauskappelissa urkukonsertin edellä klo 19.  Kappelissa on tilaisuus tutustua urkujen osiin, kuten erilaisiin urkupilleihin, soittopöytään ja julkisivun osiin (ks. kuva). Urkureiden lisäksi paikalla on urkurakentaja, ja he kertovat historiallisista uruista.

Konsertissa Kaarlelan kirkossa klo 20 esiintyvät kaikki suomalaisen ja ruotsalaisen seurakunnan kanttorit: Christian Ahlskog, Ritva Göös, Tuomo Viherjuuri, Kristina Klingenberg, Tuula Pihlajaharju, Janne Salmela sekä kesäkanttori Matti Pohjoisaho, joka on työskennellyt ansiokkaasti urkuprojektin parissa tänä kesänä.

Kuvat: Tuomo Viherjuuri