Uutislistaukseen

Merimieskirkko kulkee merenkulkijan rinnalla

10.9.2021 09.17

Merimieskirkko on palvellut merenkulkijoita Kokkolan satamassa jo 90 vuotta. Nykyään merimieskirkon työ on liikkuvaa. Laivat viipyvät satamassa vain vähän aikaa, eikä merimiehillä useinkaan ole aikaa ja mahdollisuutta lähteä maihin. Siksi merimieskirkon työntekijä lähtee laivoille tapaamaan merenkulkijoita.

Laivakäynnillä merimieskirkko menee keskelle merimiehen arkea. Merimiehet tekevät työtään haastavissa olosuhteissa. Työtä tehdään ja vapaa-aikaa vietetään samoissa pienissä tiloissa. 
Merimiehelle tärkeintä on saada yhteys kotiin.
 
- Se on ensimmäinen asia, jota meiltä kysytään ja jossa voimme auttaa, kertoo Kokkolan merimieskirkon satamakuraattori Anu-Marja Kangasvieri
- Laivakäynnillä mukana kulkee aina pino sim-kortteja ja latausseteleitä, joita myymme tarvitseville. Soitto kotiin lievittää koti-ikävää. 
- Joskus taas istumme messissä pitkän aikaa, juttelemme tavallisia ja syvällisiä, juomme kahvia ja teetä, olemme saatavilla ja ennen kaikkea kuuntelemme. Tärkein työvälineemme on kuuntelevat korvat.
 
Laivan ulkopuolisen henkilön läsnäolo laivalla tekee pienen virkistävän paussin kiireiseen työpäivään. On hyvä välillä jutella muidenkin kuin omien työkavereiden kanssa.

Merimies saattaa olla työssä jopa kuusi tai yhdeksänkin kuukautta yhteen menoon. Välillä on hyvä päästä hetkeksi pois laivaympäristöstä. 
Tarpeen mukaan merimieskirkko on auki ja merenkulkija voi tulla sinne rentoutumaan ja viettämään aikaa. Tarjolla on kahvia ja teetä, myymälästä voi ostaa pientä naposteltavaa. Ilmaista nettiyhteyttä saa käyttää vapaasti. Tarvittaessa merimiehiä kuljetetaan  kaupunkiin asioille tai tekemään isompia ostoksia. 

Merimieskirkon työntekijät ja vapaaehtoiset kulkevat kappaleen matkaa merenkulkijan vierellä ja tarjoavat apuaan. 
Vapaaehtoiselle merimieskirkon työ antaa mahdollisuuden oppia uutta, pitää yllä kielitaitoa sekä kokemuksen siitä, että voi olla tärkeä ja tarpeellinen. Merkittäviä ovat myös vapaaehtoisporukassa solmitut ystävyyssuhteet, joita yhteistyö kivassa porukassa vahvistaa. 

Merimieskirkon työ on kansainvälistä ja ekumeenista. Kaikkia palvellaan samalla tavalla, riippumatta kansallisuudesta tai uskonnosta. Kohtaamiset ja keskustelut rikastavat sekä merimiesten että vapaaehtoisten elämää. 
- Vapaaehtoiset kertovat, että on kiinnostavaa kuulla, millaista elämä on esimerkiksi Filippiineillä tai Indonesiassa. Lämpimistä maista tulevat merimiehet taas ihmettelevät, millaista elämä on maassa, jossa talvi on kylmä, pimeä ja kestää monta kuukautta. 
- Maailma avartuu ja opimme toisiltamme uutta, Kangasvieri iloitsee.

Kokkolan merimieskirkon 90-vuotisjuhlia vietetään Ykspihlajan kirkossa 19. syyskuuta. Messu alkaa klo 14, jonka jälkeen on kahvit ja juhla seurakuntasalissa. 
Samana päivänä avataan Ykspihlajan kirkolla merimiesarkkunäyttely, jossa voi tutustua yhden merimiehen tarinaan matkamuistojen kautta, joita hän on kerännyt ympäri maailmaa 1950-1970-luvuilla.

Kokkolan merimieskirkon satamakuraattori Anu-Marja Kangasvieri laivakäynnillä.

Kokkolan merimieskirkon satamakuraattori Anu-Marja Kangasvieri (toinen oik.) laivakäynnillä. Merenkävijät arvostavat merimieskirkon työntekijän ja vapaaehtoisten vierailuja laivalla. Näin merenkävijät saavat kuuntelu- ja keskustelukumppaneita sekä mahdollisuuden ottaa yhteyden kotiin.