Kokkolan kirkon Åkerman & Lund -urkujen 20-vuotisjubileum 22.9.2022

Syyskuun 22. päivä tulee kuluneeksi 20 vuotta Kokkolan kirkon Åkerman & Lund -urkujen juhlallisesta käyttöön vihkimisestä. Urut saavat oman juhlapäivänsä monine tapahtumineen aamusta alkaen.

Juhlapäivän on tarkoitus olla koko seurakunnan juhla, jolloin urkuja pääsee kuulemaan, niiden sisälle pääsee kurkkaamaan ja rohkeimmat voivat kokeilla urkujen soittamista. Päivän aikana urkuja soittavat kokkolalainen pianisti ja urkuri Matti Pohjoisaho, vaasalainen urkuvirtuoosi Jimi Järvinen, Kokkolassa useana kesänä kesäkanttorina toiminut urkuimprovisaation mestari Teemu Suominen, ruotsalaisen seurakunnassa kesäkanttorina toiminut Hannes Uunila sekä Kokkolan seurakuntien omat kanttorit Martti Laitinen, Tuomo Viherjuuri ja Ritva Göös.

Päivä alkaa musiikillisella aamurukouksella; aamurukouksen eli hetkipalveluksen latinankielinen nimi on Laudes, urkujuhlan kunniaksi tällä kertaa Urkulaudes. Rukoushetkessä urkurina toimii Martti Laitinen ja kanttorina Tuula Pihlajaharju.

Aamurukouksen jälkeen koululaisia kokoontuu kirkkoon kuulemaan Veli Kujalan säveltämää urkutarinaa Joonasta ”Kun valas hotkaisi Joonan”. Urkurina toimii Ritva Göös ja kertojana Kaisa Toppinen. Joonan rukouksen laulaa kanttori Tuomo Viherjuuri. Myös lapset pääsevät laulamaan; laulun avulla toivotaan Joonan pääsevän pois valaan vatsasta: ”Tule paha vatsakipu, jotta pääsee poikaparka ulos pilkkopimeästä”.

Juhlapäivän ”Urkureiden parhaat herkut”- Hyvän mielen lounas on tavallista juhlavampi. Se nautitaan valkoisin liinoin ja kukkasin koristellussa alasalissa: Listalta saattaa löytää joitakin kanttoreiden vinkkien tai reseptien mukaan suunniteltuja herkkuja. Ne valmistetaan palvelupäällikkö Mari Lehtiheimon valvovan silmän alla seurakunnan hyvistä mauistaan tunnetussa keittiössä. Musiikkitermein ruoassa maistuu makujen sinfonia.

Lounaan jälkeen ”Laulavat urut” -virsihetkessä lauletaan virsikirjan kauneimpia ja juhlavimpia virsiä kappalainen Tiia Hauhion laulamaan kannustavien juontojen rohkaisemana. Virsilaulua säestäessään urkuri Teemu Suominen kietoo Kokkolan kirkon urkujen värikylläisen sointimaailman sävyt taidokkaiden ja vaihtelevien harmonioiden kudokseen. Kanttoreina virsihetkessä toimivat jyhkeä-ääninen baritoni Markku Hekkala ja sopraano Ritva Göös.

Oletko aina halunnut päästä kokeilemaan urkuja? Virsihetken jälkeen pääsee halutessaan kurkistamaan urkujen sisälle tai jopa kokeilemaan urkujen soittamista. Urkujen mekaniikkaa ja sointivärejä esittelevät kanttorit Tuomo Viherjuuri ja Martti Laitinen.

Illan konsertti-introssa Kokkolanseudun Urkuseuran puheenjohtaja Hannes Uunila haastattelee vuonna 2002 urkuhankkeessa mukana olleita kanttoreita Stefan Lönnquistia ja Ritva Göösiä.

Juhlapäivän huipentuu Urkujubileum-toivekonserttiin, jonka ohjelma koostuu muutamilta tunnetuilta kokkolalaisilta sekä seurakunnan kuoroväeltä pyydetyistä toivekappaleista. Toivomuksensa ovat antaneet mm.  kaupunginjohtaja Stina Mattila, kulttuuritoimenjohtaja Sampo Purontaus, seurakuntayhtymän hallintojohtaja Anne Jokela sekä HalpaHalli-konsernin johtaja Janne Ylinen.
Konsertissa kuullaan musiikkia laidasta laitaan; upeiden urkusinfonioiden Toccatat ovat toivomuslistan kärkipäässä, mutta mukaan mahtuu niin häämusiikkia kuin tuttuja hengellisiä sävelmiä, joista urkutaidetta improvisoiden loihtivat Jimi Järvinen ja Teemu Suominen.  Kaksiosaisen konsertin juontajana toimii Kokkola-lehden päätoimittaja kulttuuripersoona Outi Airola.

Kokkolan kirkon urut.Juhlapäivän ohjelma

8.30 Urkulaudes
Urkurina Martti Laitinen
Kanttorina ja lauluryhmän johtajana Tuula Pihlajaharju

9.30 Urkutarina ”Kun valas hotkaisi Joonan”
Urkurina Ritva Göös
Kertojana Kaisa Toppinen
Tuomo Viherjuuri, laulu
Kuvat Sirpa Karjalainen

10.30 När valen slukade Jona (Urkutarina ruotsiksi)
Urkurina Ritva Göös
Kertoja Johan Sten
Tuomo Viherjuuri, laulu

11–13 Hyvän mielen lounas - Urkureiden parhaat herkut.
Hinta 12 e

13 Laulavat urut - Virsi yhteislauluhetki