Anteeksi

Pienet lapset opettelevat anteeksipyytämisen ja anteeksiantamisen taitoa. Milloin otetaan hiekkalaatikolla ämpäri toisen kädestä, tönitään jonossa tai pallo lentää monista kielloista huolimatta ikkunaan.
Kerta toisensa jälkeen tätä tärkeää taitoa opetellaan, ja vähitellen lapsi oppii ja oivaltaa, että pieneen sanaan sisältyy suuri merkitys.

Missä vaiheessa ihminen lopettaa anteeksipyytämisen- ja anteeksiantamisentaidon harjoittelun ja harjoittamisen?
Pietari kysyy Jeesukselta, kuinka monta kertaa hänen pitää antaa anteeksi?
Pietarin kysymys kertoo jo sen, että ihmisen on välillä vaikea antaa anteeksi. Jeesuksen vastaus kertoo sen, että anteeksiantamuksella ei ole rajoja.

Kristityn koko elämä perustuu anteeksi antamiselle. Me elämme anteeksiantamuksesta, jonka merkkinä on risti.
Armossaan Jumala antaa Jeesuksen ristinkuoleman tähden syntimme anteeksi, se on hänen tehtävänsä. Meidän tehtävä on pyytää, että Jumalan anteeksiantamus muuttaisi ja uudistaisi meitä.

Sanna Häggblom.

Sanna Häggblom
Kokkolan suomalainen
seurakunta
sanna.haggblom@evl.fi

Sunnuntai 8.11.
Matteus 18:15-22

Jeesus sanoi opetuslapsille:
    ”Jos veljesi tekee syntiä, ota asia puheeksi kahden kesken. Jos hän kuulee sinua, olet voittanut hänet takaisin. Mutta ellei hän kuule sinua, ota mukaasi yksi tai kaksi muuta, sillä ’jokainen asia on vahvistettava kahden tai kolmen todistajan sanalla’. Ellei hän kuuntele heitäkään, ilmoita seurakunnalle. Ja jos hän ei tottele seurakuntaakaan, suhtaudu häneen kuin pakanaan tai publikaaniin. Totisesti: kaikki, minkä te sidotte maan päällä, on sidottu taivaassa, ja kaikki, minkä te vapautatte maan päällä, on myös taivaassa vapautettu.
    Minä sanon teille: mitä tahansa asiaa kaksi teistä yhdessä sopien maan päällä rukoilee, sen he saavat minun Isältäni, joka on taivaissa. Sillä missä kaksi tai kolme on koolla minun nimessäni, siellä minä olen heidän keskellään.”
    Silloin Pietari tuli Jeesuksen luo ja sanoi: ”Herra, jos veljeni yhä uudestaan tekee väärin minua kohtaan, niin kuinka monta kertaa minun on annettava hänelle anteeksi? Peräti seitsemän kertaako?”
    ”Ei seitsemän, vaan seitsemänkymmentäseitsemän kertaa”, vastasi Jeesus.