Tasoittakaa

Maitolaiturin pariovien takaa avautuu näkymä, joka vaimentaa maailman metelin. Jouluseimi Kraatarin pihapiirissa Kaustisella kutsuu matkalle Betlehemiin. Tätä matkaa ei rajoita korona eikä hallitus, tämä matka tehdään ennen muuta sydämessä. Mennäänkö samaa matkaa?

Puolivaloilla ajaminen kuuluu nyt koko kansakunnan joulunodotukseen. Arjen kivat ja voimaannuttavat kuviot joudutaan perumaan yksi toisensa perään. Pakkaudumme yhä syvemmälle kotoilun kiemuroihin. Miten käy joulun? Se kyllä tulee. Kysymys kuuluu, saako meille tulla se joulu, joka viestittää Vapahtajan, Jeesuksen Kristuksen syntymästä?

Herätyskelloa en ole hetkeen tarvinnut. Kaivinkoneen leppoisa hyrinä pihapiirissä ja koko tienoon valaisevat ledit ovat tuoneet mieleen enkelien vierailun paimenten kedolla. Johannes Kastaja kulki Jeesuksen edellä.  Johannes ei kehottanut ihmisiä odottamaan tumput suorana maailman Vapahtajaa. Johanneksen viesti oli: Tasoittakaa tie Herralle! Rautalangasta vääntäen se merkitsee esteiden raivaamista. Esteet ovat minussa  itsessäni, ei sen kauempana. Eipä ole pitkä matka tälle työmaalle.

Veli-Pekka Harju.

Lapset katsoivat seimeä, ja näin heidän silmissään joulun iloa, vaikka matka jouluun oli vasta startannut. Sama ilo voi vallata sinut ja keventää
matkaasi. Pyhän läheisyys arjessa on aavistus suuresta juhlasta.

Veli-Pekka Harju
kirkkoherra Kaustisen ja Ullavan
seurakunta
veli-pekka.harju@ evl.fi

Sunnuntai 13.12.
Johannes 1:19-27

Tämä on todistus, jonka Johannes antoi, kun juutalaiset lähettivät Jerusalemista pappeja ja leeviläisiä kysymään häneltä: ”Kuka sinä olet?” Johannes tunnusti totuuden, hän ei sitä kieltänyt. Hän sanoi: ”En minä ole Messias.” ”Mikä sitten?” he kysyivät. ”Oletko Elia?” ”En ole”, Johannes vastasi. ”Oletko se luvattu profeetta?” Hän vastasi: ”En.” Silloin he sanoivat: ”Kuka sitten olet? Meidän on vietävä vastaus niille, jotka meidät lähettivät. Mitä sanot itsestäsi?” Johannes vastasi: ”Minä olen ääni, joka huutaa autiomaassa: ’Tasoittakaa Herralle tie!’ Niinhän profeetta Jesaja on ennustanut.”
    Niiden joukossa, jotka oli lähetetty Johanneksen luo, oli myös fariseuksia. He kysyivät häneltä: ”Miksi sitten kastat ihmisiä, jos et ole Messias, et Elia etkä se profeetta?” Johannes vastasi: ”Minä kastan vedellä, mutta teidän keskellänne on jo toinen, vaikka te ette häntä tunne, hän, joka tulee minun jälkeeni. Minä olen arvoton edes avaamaan hänen kenkiensä nauhoja.”