Riivaajat

Onko riivaajia olemassa? Tapahtuiko syntiinlankeemus oikeasti? Ellei, niin mistä sitten kumpuaa yhä jatkuva pahuus? Luoja on hyvä, mutta Hän antoi luoduille vapauden totella tai olla tottelematta. Ihminen ja monet enkelit lankesivat. Ja kun ihminen kärsii, se johtuu pohjimmiltaan tottelemattomuudestamme ja siitä, mitä Jumala sen tähden sallii. 

Kertomuksessa mykkyyden aiheutti mykkä henki, jonka Jeesus ajoi ulos, minkä jälkeen mykkä puhui. 
Kuitenkin samankaltaisten parantamisten kohdalla ei aina mainita pahoja henkiä (Mark. 7:31–35), joten voi sanoa, että melkein mykkä kuuro saattoi olla sairas ilman mitään riivaajaa.

Jeesus kysyi, miksi pääpaholainen ajaisi ulos omiaan. Tällainen eksorkismi olisi näennäistä ja ajan myötä valhe paljastuisi. Vain harvoilla on voima ajaa pahoja henkiä ihmisistä. Näitä harvoja varmaan monet pitäisivät pöpeinä, koska maamme kristittyjen keskuudessa ei juuri näytä tapahtuvan suuren huomion saavia yliluonnollisia ihmeitä. 

Tutkikaamme itseämme. 
Tuomo ViherjuuriOlkaamme hitaat tuomitsemaan ja nopeat armahtamaan. Herra, armahda meitä, jottemme tee sisimpäämme otollista maaperää uskoaksemme miellyttäviäkään valheita yhä uudestaan.


Tuomo Viherjuuri
kanttori
Kokkolan suomalainen seurakunta
tuomo.viherjuuri@evl.fi

Sunnuntai 20.3.
Luuk. 11:14-26

Jeesus ajoi mykästä miehestä pahan hengen. Kun henki oli lähtenyt, mykkä mies alkoi puhua, ja kaikki hämmästyivät. Muutamat kuitenkin sanoivat: ”Belsebulin, itsensä pääpaholaisen, avulla hän pahoja henkiä karkottaa.” Toiset taas halusivat panna hänet koetukselle ja vaativat häneltä merkkiä taivaasta.
    Mutta Jeesus tiesi, mitä heillä oli mielessä, ja sanoi:
    ”Jokainen valtakunta, joka jakautuu ja taistelee itseään vastaan, tuhoutuu, ja talot sortuvat toinen toisensa päälle. Jos nyt Saatana taistelee itseään vastaan, kuinka sen valtakunta voi pysyä koossa? Tehän sanotte, että minä ajan pahoja henkiä ihmisistä Belsebulin avulla. Mutta jos minä ajan pahoja henkiä ihmisistä Belsebulin avulla, kenen avulla sitten teikäläiset niitä karkottavat? Heistä te saatte itsellenne tuomarit. Jos minä sitä vastoin ajan pahoja henkiä ihmisistä Jumalan sormella, silloinhan Jumalan valtakunta on jo tullut teidän luoksenne.
    Kun väkevä mies vartioi linnaansa ase kädessä, hänen omaisuutensa on turvassa. Mutta jos toinen vielä väkevämpi hyökkää hänen kimppuunsa ja voittaa hänet, tuo väkevämpi ottaa häneltä aseet ja varusteet, joihin hän luotti, ja jakaa saamansa saaliin. Joka ei ole minun puolellani, on minua vastaan, ja joka ei yhdessä minun kanssani kokoa, se hajottaa.”
    (”Kun saastainen henki lähtee ulos ihmisestä, se harhailee autioilla seuduilla ja etsii lepopaikkaa, mutta ei löydä. Silloin se päättää: ’Minä palaan kotiini, josta lähdin.’ Kun se sitten tulee ja löytää huoneensa lakaistuna ja hyvässä järjestyksessä, se hakee seitsemän vielä pahempaa henkeä, ja ne tulevat sisään ja asettuvat sinne asumaan. Näin sen ihmisen tila on lopussa pahempi kuin alussa.”)