Neitsyt

Minusta tuntuu, että nykyään kirkossa saa opettaa, että Maria ei ollut neitsyt tullessaan raskaaksi. Näinhän järki sanoisi; eihän meistä kukaan tunne ketään, joka olisi syntynyt neitseellisesti... Hetkinen, tunnemmeko siis Jeesustakaan?

Aina voi löytyä syitä uskoa, miksi Matteus olisi opettanut vastoin parempaa tietoa.
Yksi yleinen argumentti on se, että Jesaja kirjoittaessaan Immanuelin syntymästä ei itse asiassa käytä heprean kielen varsinaista neitsyt-sanaa betula, vaan alma (nuori nainen), joka ei sulje neitsyyttä pois.

Oletan ja uskon Raamatun profetioiden toteutuvan monella tasolla – kuin monikerroksinen sipuli – ja lukiessamme Jesajan 7. lukua huomaamme kontekstista, että profetia lienee toteutunut jo profeetan eläessä.

Tuolloin Immanuelin äiti tuskin olikaan koskematon. Mutta jos Matteus julisti totuutta myös tässä, Jesajan profetia toteutui myöhemmin uudestaan sen tunnusmerkin tasolla, johon kuului neitseellinen syntymä (1. Moos. 3:15, siemen feminiinimuodossa).
Tällöin huomaamme, että alma tukee molempia tasoja.

Tuomo VIherjuuri.

Kiitos Pyhälle Luojalle, Isälle!

Tuomo Viherjuuri
Kokkolan suomalainen seurakunta
tuomo.viherjuuri@evl.fi

Matt. 1:18–24 (1. vuosikerta)

Maria, Jeesuksen äiti, oli kihlattu Joosefille. Ennen kuin heidän liittonsa oli vahvistettu, kävi ilmi, että Maria, Pyhän Hengen vaikutuksesta, oli raskaana. Joosef oli lakia kunnioittava mies mutta ei halunnut häpäistä kihlattuaan julkisesti. Hän aikoi purkaa avioliittosopimuksen kaikessa hiljaisuudessa.
    Kun Joosef ajatteli tätä, hänelle ilmestyi yöllä unessa Herran enkeli, joka sanoi: ”Joosef, Daavidin poika, älä pelkää ottaa Mariaa vaimoksesi. Se, mikä hänessä on siinnyt, on lähtöisin Pyhästä Hengestä. Hän synnyttää pojan, ja sinun tulee antaa pojalle nimeksi Jeesus, sillä hän pelastaa kansansa sen synneistä.”
    Tämä kaikki tapahtui, jotta kävisi toteen, mitä Herra on profeetan suulla ilmoittanut:
      - Katso, neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan,
      ja hänelle annetaan nimeksi Immanuel -
      se merkitsee: Jumala on meidän kanssamme.
Unesta herättyään Joosef teki niin kuin Herran enkeli oli käskenyt ja otti Marian vaimokseen.