Idästä

Idästä on tullut Ladoja, appelsiineja, lämpimiä ilmavirtauksia, pakkasia, pakolaisia, konttilaivoja, PlayStationeita, monia aatteita ja uskontoja, silkkiteitä, 
lähetyskenttiä sekä kolme idän tietäjää.

Idässä olen käynyt: rajan takana Karjalassa, Lähi-Idässä, Kaukasuksella, Kauko-Idässä, Itä-Afrikassa. Maailma on ollut toisenlainen kuin olin kuvitellut. Koin paljon asioita. Vanha kulttuuri on monin osin elävää todellisuutta. Ja se miellytti.

Idän viisaat tulivat tietäjinä ”uuden tähden” opastamina kyselemään syntyjä syviä Jerusalemin hovista: ”Onks’ tietoo?” Eli: ”Missä se juutalaisten 
kuningas on, joka nyt on syntynyt? Me näimme hänen tähtensä nousevan taivaalle ja tulimme osoittamaan hänelle kunnioitustamme.”

Idästä on tullut paljon hyvää ja vastaanottamisen arvoista. Tärkeintä on, että aurinko nousee idästä ja päivä alkaa sarastaa – se kertoo Jeesuksesta. Idän viisaat tulivat Vapahtajaamme katsomaan ja ylistämään Betlehemiin. 
Pelastus Jeesuksessa Kristuksessa kuuluu meille ja koko maailmalle. Siksi olemme liikkeellä.

 

Tuomo Jukkola.


Tuomo Jukkola
vt. seurakuntapastori
Kokkolan suomalainen seurakunta
tuomo.jukkola@evl.fi

Loppiainen 6.1.
Matteus 2:1-12

Kun Jeesus oli syntynyt Juudean Betlehemissä kuningas Herodeksen aikana, Jerusalemiin tuli idästä tietäjiä. He kysyivät: ”Missä se juutalaisten kuningas on, joka nyt on syntynyt? Me näimme hänen tähtensä nousevan taivaalle ja tulimme osoittamaan hänelle kunnioitustamme.” Kuullessaan tästä kuningas Herodes pelästyi, ja hänen kanssaan koko Jerusalem. Hän kutsui koolle kansan ylipapit ja lainopettajat ja tiedusteli heiltä, missä messiaan oli määrä syntyä. ”Juudean Betlehemissä”, he vastasivat, ”sillä näin on ilmoitettu profeetan kirjassa:
      - Sinä, Juudan Betlehem,
      et ole suinkaan vähäisin heimosi valtiaista,
      sillä sinusta lähtee hallitsija,
      joka on kaitseva kansaani Israelia.”
    Silloin Herodes kutsui salaa tietäjät luokseen ja otti heiltä juurta jaksain selville, milloin tähti oli tullut näkyviin. Sitten hän lähetti heidät Betlehemiin. ”Menkää sinne”, hän sanoi, ”ja ottakaa asiasta tarkka selko. Kun löydätte lapsen, niin ilmoittakaa minulle, jotta minäkin voisin tulla kumartamaan häntä.” Kuninkaan sanat kuultuaan tietäjät lähtivät matkaan, ja tähti, jonka he olivat nähneet nousevan taivaalle, kulki heidän edellään. Kun tähti tuli sen paikan yläpuolelle, missä lapsi oli, se pysähtyi siihen. Miehet näkivät tähden, ja heidät valtasi suuri ilo. He menivät taloon ja näkivät lapsen ja hänen äitinsä Marian. Silloin he maahan heittäytyen kumarsivat lasta, avasivat arkkunsa ja antoivat hänelle kalliita lahjoja: kultaa, suitsuketta ja mirhaa.
    Unessa Jumala varoitti tietäjiä palaamasta Herodeksen luo, ja niin he menivät toista tietä takaisin omaan maahansa.