Jumalan Karitsa

Minulle yksi sykähdyttävimmistä hetkistä messussa on, kun ennen ehtoollisen vieton alkamista nousen seurakunnan kanssa seisomaan ja laulan: ”Jumalan Karitsa, joka kannat maailman synnin, armahda meitä”.
Mieleeni palautuu lapsuuteni ja nuoruuteni kotikirkko. Alttariseinällä on Hugo Kähtävän veistämä iso krusifiksi ja sen yllä kirjoitus: Meidän syntiemme tähden.
Kolmannen adventin lyhyessä evankeliumissa Johannes Kastaja, Jumalan erityislähettiläs, kehottaa: ”Katsokaa: Jumalan Karitsa!”
Tämän haasteellisen arjen keskellä Johannes kehottaa meitä kiinnittämään katseemme ja ajatuksemme Jeesukseen, Jumalan Karitsaan.

Kerran eräänä oikeana historiallisena päivänä Jeesus kantoi syntiemme taakan Golgatan ristinpuulle. ”Häntä piinattiin, ja hän alistui siihen, ei hän suutansa avannut. Kuin karitsa, joka teuraaksi viedään, niin kuin lammas, joka on ääneti keritsijäinsä edessä, ei hänkään suutansa avannut”, voin lukea profeetta Jesajan kirjasta.
Jeesus sovitti ristillä koko maailman synnin. Hän kärsi syntiemme rangaistuksen sijaisuhrina ja avasi jokaiselle ihmiselle tien Jumalan yhteyteen. Jumalan Karitsa toteutti Jumalan suunnitelman ja osti koko maailman vapaaksi pimeyden vallasta.
Hän lunasti meidät.

”Katsokaa: Jumalan Karitsa!” – Voisiko Johannes Kastajan todistus Jeesuksesta rohkaista meitä uskomaan ja luottamaan siihen sovitukseen, jonka Jumala rakkaudessaan valmisti? Voisiko tämä adventtiaika olla meille aika kääntyä ja uskoa hyvä sanoma?
Nyt adventtiaikana Herra itse sanoo: Minä tulen syntisen ihmisen luo. Minä tulen sinulle.
Jos Jumalan Karitsa kelpaa sinulle sovitukseksi, olet Jumalan onnelliseksi tekemä ihminen.
Saat rohkeasti elää Jumalan lapsen turvallista elämää.

Tatu Koutonen
Kokkolan suomalainen seurakunta
tatu.koutonen@evl.fi

Sunnuntai 11.12.
Johannes 1:35–37

Seuraavana päivänä Johannes oli Betaniassa, ja hänellä oli kaksi opetuslasta seurassaan. Jeesus kulki siitä ohi, ja osoittaen häntä Johannes sanoi: ”Katsokaa: Jumalan Karitsa!” Kun opetuslapset kuulivat hänen sanansa, he lähtivät seuraamaan Jeesusta.