Sokea

Jeesus kohtasi sokean. Opetuslapset kysyivät Jeesukselta, oliko syynä sokeuteen tämän oma vai vanhempien synti. Jeesus ei osallistunut syyllisen etsimiseen ja tuomitsemiseen, vaan korosti, että Jumalan hyvyys tuli ilmi myös sokean elämässä.  
 
Vieläkin sairaus, 
synti ja rangaistus saatetaan nivoa yhteen vastoin parempaa tietoa tai kun uutta tutkimustietoa ei haluta hyväksyä. Auttaisiko elämän syvempi ymmärtäminen suhtautumaan erilaisuuteen kunnioittavammin? 
 
Näkeväkin
 voi olla ”sokea”.  Sielun silmät, henkinen tai hengellinen ymmärrys, saattavat toimia vajavaisesti. ”Sisäinen silmä” voi karsastaa, olla taittovikainen, liki- tai putkinäköinen, jopa ”kaihin” sumentama. Näkevän sokeus voi liittyä vaikkapa valtaan, kunniaan, rahaan, rakkauteen tai asenteisiin ja omien tulkintojen oikeellisuuteen. 
Millaiset asiat sokaisevat minua tai sinua? Aina omaa sokeutta ei itse tunnista, mutta lähimmäinen voi sen havaita.  
 
Pikku prinssi 
-satukirjassa on oivallus: ”Ainoastaan sydämellään näkee hyvin. Tärkeimpiä asioita ei näe silmillä.” 
Herra, anna minulle tunteva sydän, näkevät silmät ja rakkauden silmälasit, jottei oma 
rajallisuus estäisi näkemästä toisia ihmisiä sinun armahtaminasi.

 

Taina Lamminen.Taina Lamminen
diakoni, 
Palvelevan puhelimen
toiminnanohjaaja
Kokkolan suomalainen seurakunta
taina.lamminen@evl.fi

Sunnuntai 22.8.
Joh. 9:1-7, 39-41

 

Jeesus näki tien sivussa miehen, joka oli syntymästään saakka ollut sokea. Opetuslapset kysyivät häneltä: ”Rabbi, kuka on tehnyt sen synnin, jonka vuoksi hän on syntynyt sokeana? Hän itsekö vai hänen vanhempansa?” Jeesus vastasi: ”Ei hän eivätkä hänen vanhempansa. Niin on tapahtunut, jotta Jumalan teot tulisivat hänessä julki. Nyt, kun vielä on päivä, meidän on tehtävä niitä tekoja, joita lähettäjäni meiltä odottaa. Tulee yö, eikä silloin kukaan kykene tekemään työtä. Niin kauan kuin olen maailmassa, minä olen maailman valo.” Näin sanottuaan Jeesus sylkäisi maahan, teki syljestä tahnaa, siveli sitä miehen silmiin ja sanoi: ”Mene Siloan altaalle ja peseydy.” - Altaan nimi merkitsee: lähetetty. - Mies meni, peseytyi ja palasi näkevänä.
    Jeesus sanoi: ”Minä olen tullut tähän maailmaan pannakseni toimeen tuomion: sokeat saavat näkönsä ja näkevistä tulee sokeita.” Muutamat fariseukset, jotka olivat siinä lähellä, kysyivät tämän kuullessaan: ”Et kai tarkoita, että mekin olemme sokeita?” Jeesus vastasi: ”Jos olisitte sokeita, teitä ei syytettäisi synnistä, mutta te väitätte näkevänne, ja sen tähden synti pysyy teissä.”