Aasi

Palmusunnuntaina Hoosianna kaikuu kirkoissa. Pajunkissoja on maljakoissa.
Ensimmäisenä palmusunnuntaina Jeesuksen ratsastaessa aasilla Jerusalemiin monet ymmärsivät, että profeetta Sakarjan lupaus oli toteutumassa ja että Jumalan valtakunta oli jo lähellä. Ihmiset levittivät palmun lehviä, oksia ja vaatteita tielle Hoosianna-huutojen kaikuessa.
Hoosianna oli apua kaipaavien huokaus ja huuto Jumalan puoleen. ”Hoosianna – Herra, auta, pelasta.”

Aasin valinta kuninkaalliseksi kulkuneuvoksi on kiehtova ja kuvaa Jeesuksen nöyryyttä. Aasilla on ominaisuuksia, joita me itse kukin tarvitsemme.
Sillä on vahva selkä taakkojen kantamiseen, ketterät jalat vaikeakulkuiseen maastoon, pieni suu, joka ei huutele asioita ympäri maailmaa ja suuret korvat kuuntelemiseen. Itsepäisiäkin aasit ovat, kuten usein mekin. Sitä ominaisuutta harva tarvitsee lisää, vaan pikemminkin aasilla ratsastajan nöyryyttä.

Meitä ”Jumalan aaseja” kutsutaan kantamaan toistemme kuormia rukouksessa ja eri käytännön tavoin. Välillä saamme itse olla kannettavana tai kannateltavana.
Vapahtajamme, tuo elämäämme toivoa, valoa ja lohdutusta.

Taina Lamminen.Hoosianna!

Taina Lamminen
Kokkolan suomalainen seurakunta
taina.lamminen@evl.fi

Joh. 12:12-24

Seuraavana päivänä levisi tieto, että Jeesus oli tulossa Jerusalemiin. Ihmiset, joita oli saapunut juhlille suurin joukoin, ottivat palmunoksia ja menivät häntä vastaan huutaen:
      - Hoosianna!
      Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä, Israelin kuningas!
Jeesukselle tuotiin aasi, ja hän nousi sen selkään, niin kuin on kirjoitettu:
      - Älä pelkää, tytär Siion, sinun kuninkaasi tulee! Hän ratsastaa nuorella aasilla.
    Opetuslapset eivät vielä tuolloin ymmärtäneet tätä, mutta kun Jeesus oli kirkastettu, he muistivat, että hänestä oli näin kirjoitettu ja että hänelle myös oli tapahtunut niin.
    Ne, jotka olivat olleet Jeesuksen mukana, kertoivat, miten hän kutsui Lasaruksen haudasta ja herätti hänet kuolleista. Tämän vuoksi, kuultuaan millaisen tunnusteon Jeesus oli tehnyt, ihmiset lähtivät joukolla häntä vastaan. Fariseukset puhuivat keskenään: ”Näettekö? Mikään ei auta. Koko maailma juoksee hänen perässään.”
    Niiden joukossa, jotka olivat tulleet juhlille rukoilemaan Jumalaa, oli myös muutamia kreikkalaisia. Nämä tulivat Filippuksen luo - sen, joka oli Galilean Betsaidasta - ja sanoivat: ”Me haluaisimme tavata Jeesuksen.” Filippus meni puhumaan asiasta Andreakselle, ja sitten he molemmat menivät Jeesuksen puheille.
    Jeesus sanoi heille:
    ”Hetki on tullut: Ihmisen Poika kirkastetaan. Totisesti, totisesti: jos vehnänjyvä ei putoa maahan ja kuole, se jää vain yhdeksi jyväksi, mutta jos se kuolee, se tuottaa runsaan sadon.”