Soimata


Olemme kaikki tunteneet, mitä on tulla soimatuksi, koska meistä jokainen on ollut kerran lapsi. Lapsia usein soimataan eli moititaan ja torutaan. Osa saaduista toruista varjeli meidät vaaran paikoista. Osa moitteista kohdistui meihin ihmisenä haavoittaen meitä tarpeettomasti. 

Soimata-sanalle löytyy paljon vastineita. Haukkumista ja arvostelua viljellään. Osa saa jatkuvaa moitetta puolisoltaan, lapsiltaan, esimieheltään tai työtovereiltaan.  Arvostelu ja kritisointi muuttuvat herkästi kiusaamiseksi.

Sunnuntain evankeliumissa Jeesuksen kerrotaan soimaavan aikansa syntisiä kaupunkeja, jotka eivät olleet tehneet parannusta. 
Jeesus ei saarnannut mielenmuutosta osoittamalla yksittäisiä aikalaisiaan. Hän ei nostanut kepin nokkaan yhtä ihmistä. Hän puhui yhteisöille kutsuen sellaiseen elämään, jossa toteutuu se, mikä on totta, hyvää ja oikeaa. 

Meissä kaikissa asuu pieni fariseus, eikä aina ihan pienikään. Fariseuksina tarkkailemme toisia ihmisiä enemmän kuin itseämme. Unohdamme vahtia, toteutuuko omissa puheissamme ja käyttäytymisessämme se, mikä on totta, hyvää ja oikeaa. 
Omahyväisen, tekopyhän ja itserakkaan ihmisen eli meidän itsemme kanssa tai toisen samanlaisen kanssa eläminen on viheliäistä. Mitä sille voisi tehdä?

Seppo Viljamaa.Seppo Viljamaa 
johtaja/perheneuvoja
Kokkolan 
seurakuntayhtymä
seppo.viljamaa@evl.fi

Matt. 11:20–24

Jeesus alkoi soimata niitä kaupunkeja, joissa hän oli useimmat voimatekonsa tehnyt, siitä etteivät ne olleet tehneet parannusta:
    ”Voi sinua, Korasin! Voi sinua, Betsaida! Jos teidän kaduillanne tehdyt voimateot olisi tehty Tyroksessa tai Sidonissa, niiden asukkaat olisivat jo aikoja sitten verhoutuneet säkkiin ja tuhkaan ja kääntyneet. Minä sanon teille: Tyros ja Sidon pääsevät tuomiopäivänä vähemmällä kuin te.
    Entä sinä, Kapernaum, korotetaanko sinut muka taivaaseen? Alas sinut syöstään, alas tuonelaan saakka! Jos sinun kaduillasi tehdyt voimateot olisi tehty Sodomassa, se olisi pystyssä vielä tänäkin päivänä. Minä sanon: Sodoman maa pääsee tuomiopäivänä vähemmällä kuin sinä.”