Nähdä

Lähes nelivuotias tyttäreni kysyy minulta usein, miksi minulla on silmälasit. Joka kerta vastaan hänelle, jotta näkisin paremmin. Saan vastakysymyksen miksi pitää nähdä paremmin, ja siinäpä me olemme miksi-kysymyksien loputtomassa kehässä. 

Rippileirillä nuoret usein kysyvät voiko Jumalaa nähdä? Entäpä Jeesusta, tai voiko uskoa, jos ei näe? 

Sunnuntain tekstissä Simeon näki Jumalan lupauksen toteutuneen, sana tuli lihaksi. Jeesus lepäsi hänen sylissään ja tämä lapsi on tuleva pelastamaan maailman. Me emme ole pitäneet Jeesus-lasta sylissä tai vaikkapa nähneet Mooseksen lailla Jumalan palavana pensaana kutsuvan luokseen, mutta ei se tarkoita, ettemmekö me näkisi Jumalaa tänä päivänä. 

Sanna Häggblom.Jumalan voi nähdä Hänen sanansa kautta, kun luemme sylissämme avautuvaa Raamattua tai menemme ehtoollispöytään, jonka ääreen meitä kutsutaan. Me voimme nähdä sekä silmin että sydämin. 

Sanna Häggblom
nuorisotyönohjaaja
Kokkolan suomalainen 
seurakunta
sanna.haggblom@evl.fi

Luuk. 2:22–33

Kun tuli päivä, jolloin heidän Mooseksen lain mukaan piti puhdistautua, he menivät Jerusalemiin viedäkseen lapsen Herran eteen, sillä Herran laissa sanotaan näin: ”Jokainen poikalapsi, joka esikoisena tulee äitinsä kohdusta, on pyhitettävä Herralle.” Samalla heidän piti tuoda Herran laissa säädetty uhri, ”kaksi metsäkyyhkyä tai kyyhkysenpoikaa”.
    Jerusalemissa eli hurskas ja jumalaapelkäävä mies, jonka nimi oli Simeon. Hän odotti Israelille luvattua lohdutusta, ja Pyhä Henki oli hänen yllään. Pyhä Henki oli hänelle ilmoittanut, ettei kuolema kohtaa häntä ennen kuin hän on nähnyt Herran Voidellun. Hengen johdatuksesta hän tuli temppeliin, ja kun Jeesuksen vanhemmat toivat lasta sinne tehdäkseen sen, mikä lain mukaan oli tehtävä, hän otti lapsen käsivarsilleen, ylisti Jumalaa ja sanoi:
      - Herra, nyt sinä annat palvelijasi rauhassa lähteä,
      niin kuin olet luvannut.
      Minun silmäni ovat nähneet sinun pelastuksesi,
      jonka olet kaikille kansoille valmistanut:
      valon, joka koittaa pakanakansoille,
      kirkkauden, joka loistaa kansallesi Israelille.
    Jeesuksen isä ja äiti olivat ihmeissään siitä, mitä hänestä sanottiin.