Kuka?

Kysyn usein terapia-asiakkailtani, kuka sinä olet. Yksinkertainen kysymys, johon on yllättävän vaikea vastata. Välillä pohdin kysymystä myös itse. Mihin identiteettini on sidoksissa? Kuinka määrittelen itseni? Näenkö itseni pelkästään ammattieni, perhesuhteideni tai roolieni kautta?

Asiaa voi auttaa, kun kysyy sitä toiselta. Kuka minä sinun mielestäsi olen? Niin Jeesuskin teki. Ei siksi, ettei hän olisi tiennyt kuka on, vaan nähdäkseen, uskoivatko opetuslapset häneen. Jeesus sai monenlaisia vastauksia. Niin saat todennäköisesti sinäkin. Ketään ei voi määritellä pelkästään yhdestä näkökulmasta.

Yksi tärkeä vastaus kysymykseen “kuka sinä olet?” löytyy Jeesuksen opetuslapsille esittämästä kysymyksestä, joka on osoitettu myös sinulle: “Kuka minä sinun mielestäsi olen?” Niin. Kuka Jeesus on sinulle? Profeetta, poliittinen vaikuttaja, kansanvillitsijä, vai ehkä Messias? Jos opit tuntemaan Jeesuksen Jumalan poikana, opit identifioimaan myös itsesi uudestaan. Huomaat olevasi Jumalan lapsi: identiteetti joka pysyy, vaikka olosuhteet tai ihmissuhteet ympärilläsi muuttuisivat. 

Pia Rendic
vs. kappalainen
Kokkolan suomalainen seurakunta
pia.rendic@evl.fi                                                              

Sunnuntai 5.7.

Matt. 16:13–19

Kun Jeesus oli tullut Filippoksen Kesarean seudulle, hän kysyi opetuslapsiltaan: ”Kuka Ihmisen Poika on? Mitä ihmiset hänestä sanovat?” He vastasivat: ”Toisten mielestä hän on Johannes Kastaja, toisten mielestä Elia, joidenkin mielestä Jeremia tai joku muu profeetoista.” ”Entä te?” kysyi Jeesus. ”Kuka minä teidän mielestänne olen?” Simon Pietari vastasi: ”Sinä olet Messias, elävän Jumalan poika.”
    Jeesus sanoi hänelle: ”Autuas olet sinä, Simon, Joonan poika. Tätä ei sinulle ole ilmoittanut liha eikä veri, vaan minun Isäni, joka on taivaissa. Ja minä sanon sinulle: Sinä olet Pietari, ja tälle kalliolle minä rakennan kirkkoni. Sitä eivät tuonelan portit voita. Minä olen antava sinulle taivasten valtakunnan avaimet. Minkä sinä sidot maan päällä, se on sidottu taivaissa, ja minkä sinä vapautat maan päällä, se on myös taivaissa vapautettu.”