Kansat

Juutalaisuus lähetysuskontona alkoi Babylonian pakkosiirtolaisuudessa. Tuntematon profeetta, Deuterojesaja,
tuotti Jesajan kirjan luvut 40-55.
Kirkkoraamatussa se on otsikoitu sanoilla Toinen osa. Hän ohjasi juutalaisuuden täysimittaiseen monoteismiin ja kysyi: jos pakanoilla ei ole oikeita Jumalia, eikö Israelin Jumalan pitäisi olla myös kaikkien ”kansojen” Jumala?

Heprean kieli kutsuu juutalaisia kansaksi sanalla ”am” ja pakanoita sanalla ”gooy”. Deuterojesaja oli radikaali: Israelin jumalan pitää olla kaikkien kansojen Jumala, siksi on tehtävä lähetystyötä. Ilmeisesti hänen profeettaliikkeensä myös käynnisti pakanalähetystyön.
Paikka paikoin hän jopa kutsuu pakanoita sanalla ”am” ja puhuu meistäkin Aabrahamin lapsina, jo 500 vuotta ennen Paavalia:

Ei riitä, että olet minun palvelijani, ja saatat ennalleen
Jaakobin heimot, tuot takaisin Israelin eloonjääneet.
Minä teen sinusta valon kaikille kansoille,

Petri Kasari.niin että pelastus ulottuu maan ääriin saakka (Jes 49:6).

Petri Kasari
Kokkolan suomalainen seurakunta
petri.kasari@evl.fi

Sunnuntai 8.1.
Jes. 49:6

– Ei riitä, että olet minun palvelijani ja saatat ennalleen Jaakobin heimot, tuot takaisin Israelin eloonjääneet.
Minä teen sinusta valon kaikille kansoille, niin että pelastus ulottuu maan ääriin saakka.