Maria on ensi sunnuntain sankari.
Mitä luterilainen kirkko opettaa Mariasta? Luterilainen tunnustus määrää arvonimet Jumalansynnyttäjä ja Jumalanäiti.
Neitseestäsyntymisopissa Maria on ikuinen neitsyt, Joose-filla ja Marialla ei ollut sukupuolielämää, vaikka Raamattu kertoo Jeesuksen veljistä. Myös ikonit hyväksytään.

Luther pohtii Mariaa Ave Marian selityksessä. Maria on nöyryyden esikuva. Nöyryys on Jumalan nöyryyttämänä olemista ja siihen suostumista. Maria suostui esiaviollisen raskauden häpeään. Hän jakoi poikansa häpeän ja  kärsimyksen ristillä. Jumalan valituksi ja jumalanäidiksi tuleminen toi Marialle kärsimystä ja häpeää.

Mariaan liittyy ristin teologia ja kunnian teologia, jota Luther vastusti. Kunnian teologiassa ihminen etsii mahtavaa, kaikkivaltiasta, kaunista, kaikkihyvää Jumalaa.
Jeesus on kiiltokuva, ei ristin, kärsimyksen ja häpeän mies. Ristin teologiassa Jumala kohtaa ihmisen heikkona ja kärsivänä, heikkouden ja
kärsimyksen keskellä.

Petri Kasari.

Petri Kasari
vs. kappalainen
Kokkolan suomalainen seurakunta
petri.kasari@evl.fi

Sunnuntai 27.3.
Luukas 1:26-38

Kun Elisabet oli kuudennella kuukaudellaan, Jumala lähetti enkeli Gabrielin Nasaretin kaupunkiin Galileaan neitsyen luo, jonka nimi oli Maria. Maria oli kihlattu Daavidin sukuun kuuluvalle Joosefille. Enkeli tuli sisään hänen luokseen ja sanoi: ”Ole tervehditty, Maria, sinä armon saanut! Herra kanssasi!” Nämä sanat saivat Marian hämmennyksiin, ja hän ihmetteli, mitä sellainen tervehdys mahtoi merkitä. Mutta enkeli jatkoi: ”Älä pelkää, Maria, Jumala on suonut sinulle armonsa. Sinä tulet raskaaksi ja synnytät pojan, ja sinä annat hänelle nimeksi Jeesus. Hän on oleva suuri, häntä kutsutaan Korkeimman Pojaksi, ja Herra Jumala antaa hänelle hänen isänsä Daavidin valtaistuimen. Hän hallitsee Jaakobin sukua ikuisesti, hänen kuninkuudellaan ei ole loppua.” Maria kysyi enkeliltä: ”Miten se on mahdollista? Minähän olen koskematon.” Enkeli vastasi: ”Pyhä Henki tulee sinun yllesi, Korkeimman voima peittää sinut varjollaan. Siksi myös lapsi, joka syntyy, on pyhä, ja häntä kutsutaan Jumalan Pojaksi. Ja tiedä tämä: Myös sukulaisesi Elisabet kantaa poikalasta, vaikka on jo vanha. Hän on jo kuudennella kuukaudella - hän, jota on pidetty hedelmättömänä! Jumalalle ei mikään ole mahdotonta.” Silloin Maria sanoi: ”Minä olen Herran palvelijatar. Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit.” Niin enkeli lähti hänen luotaan.