Enkeli


Enkeli tulee heprean sanasta lähettiläs, kreikaksi aggelos. Sana on petollinen. Sitä voi käyttää paitsi taivaallisesta olennosta myös tavallisesta ihmislähetistä. 
Taivaallisiin olentoihin uskottiin jo ennen Israelin uskontoa. Enkelin ja jumalan raja oli häilyvä. Israelin uskonnon historiassa karsiutuivat pois ensin muut jumalat ja sitten melkein enkelitkin. Jumalan ykseyttä ja suuruutta korostavat Jesaja ja Jeremia vaikenevat enkeleistä täysin (poikkeus Jes. 63:36, vrt UT:n Johannes ja Paavali). Myöhemmin enkelit korostuvat uudelleen. 

Kansanuskossa taivas on täynnään taivaallisia olentoja. On vaikea ajatella Jumalaa niin abstraktisti, että hän olisi taivaassa yksin. Uskonnon ylätasolla korostuu ihmisen ja Jumalan välitön suhde. 
Välittäjäolennot voi tulkita vertauskuvallisesti. Sana enkeli voi olla kiertoilmaus Jumalasta (1. Moos. 16). Ihmisen ja Jumalan väliin ei haluta välittäjäolentoja, ei enkeleitä eikä pyhimyksiä. Mitä enemmän usko keskittyy välittäjäolentoihin, sen kauemmas työnnetään Jumala. Enkeleistäkin voi 
tulla epäjumalia. 
Petri Kasari.Enkeleitä onko heitä? 
Ehkäpä, ainakin jossain muodossa.

 

Petri Kasari
kappalainen
Kokkolan suomalainen seurakunta
[email protected]

Mikkelinpäivä 1.10. 
Matteus 18:1–6, 10

Opetuslapset tulivat Jeesuksen luo ja kysyivät: ”Kuka on suurin taivasten valtakunnassa?”
    Silloin Jeesus kutsui luokseen lapsen, asetti hänet heidän keskelleen ja sanoi:
    ”Totisesti: ellette käänny ja tule lasten kaltaisiksi, te ette pääse taivasten valtakuntaan. Se, joka nöyrtyy tämän lapsen kaltaiseksi, on suurin taivasten valtakunnassa. Ja joka minun nimessäni ottaa luokseen yhdenkin tällaisen lapsen, se ottaa luokseen minut. Mutta jos joku johdattaa lankeemukseen yhdenkin näistä vähäisistä, jotka uskovat minuun, hänelle olisi parempi, että hänen kaulaansa pantaisiin myllynkivi ja hänet upotettaisiin meren syvyyteen.
    (Voi tätä maailmaa ja sen viettelyksiä! Viettelysten täytyy kyllä tulla, mutta voi sitä ihmistä, jonka kautta ne tulevat! Jos kätesi tai jalkasi viettelee sinua, hakkaa se poikki ja heitä pois. Onhan parempi, että käsipuolena tai jalkapuolena pääset sisälle elämään, kuin että sinut molemmat kädet ja jalat tallella heitetään ikuiseen tuleen. Ja jos silmäsi viettelee sinua, repäise se irti ja heitä menemään. Onhan parempi, että silmäpuolena pääset sisälle elämään, kuin että sinut molemmat silmät tallella heitetään helvetin tuleen.)
    Katsokaa, ettette halveksi yhtäkään näistä vähäisistä. Sillä minä sanon teille: heidän enkelinsä saavat taivaissa joka hetki katsella minun taivaallisen Isäni kasvoja.”