Anoppi

 

Ihmisen perhepiiriin kuuluu monenlaisia sukulaisia. Äiti, isä, sisko, veli, setä, täti, eno, mummu, ukki, mummi, vaari. Avioitumisen myötä sukulaisjoukko lisääntyy: käly, lanko, appi, anoppi. Ja tietysti puolison isovanhemmat,
tädit, enot, sedät. Ja monille serkutkin ovat läheisiä.
 
Oma anoppini on ollut helppo oppia tuntemaan. Hän ei ole turhia arastellut tai kumarrellut vävyä – sopivasti 
kylläkin arvostanut. Ihan ensimmäisten tapaamisten 
aikaan, kun sukua oli paljon koolla, minulla oli vaikeuksia
tunnistaa häntä siskojensa joukosta. Olivat siskokset mielestäni niin samannäköisiä. Niin ei ole enää.
 
Vuosikymmenten aikana ovat omat vanhempani kuolleet. Appi myös. Anoppi on siksi erityisen tärkeä – puolison äiti! 
On helppoa samaistua Simon Pietarin tilanteeseen, jossa anoppi oli kuumeessa. Simonin anopilla kävi 
hyvin, kun parantajista parhain oli lähellä. Hän parani ja pääsi heti siihen työhön, jonka hän koki omakseen: hän alkoi palvella vieraitaan. 
Mekin yritämme järjestää läheisillemme parasta 
mahdollista hoitoa mahdollisimman 
nopeasti.
 
Matti Aho.

Vapahtaja, anna meille luja luottamus Sinun apuusi nyt ja tulevina päivinä.

 

Matti Aho
sairaalapappi
Kokkolan 
seurakuntayhtymä
matti.aho@soite.fi

Sunnuntai 24.1.
Mark. 1:29-39

Synagogasta he menivät suoraan Simonin ja Andreaksen kotiin. Jaakob ja Johannes olivat mukana. Simonin anoppi makasi kuumeessa, ja hänestä kerrottiin heti Jeesukselle. Jeesus meni hänen luokseen, otti häntä kädestä ja auttoi hänet jalkeille. Kuume lähti naisesta, ja hän alkoi palvella vieraitaan.
    Illalla, auringonlaskun jälkeen Jeesuksen luo tuotiin kaikki sairaat ja pahojen henkien vaivaamat. Koko kaupunki oli kerääntynyt oven edustalle. Hän paransi useita erilaisten tautien vaivaamia ja ajoi ulos monia pahoja henkiä. Hän ei antanut henkien puhua, koska ne tunsivat hänet.
    Varhain aamulla, kun vielä oli pimeä, Jeesus nousi ja lähti ulos. Hän meni paikkaan, jossa hän sai olla yksin, ja rukoili siellä. Simon ja hänen toverinsa riensivät etsimään Jeesusta ja löysivät hänet. He sanoivat hänelle: ”Kaikki etsivät sinua.” Mutta Jeesus sanoi: ”Me lähdemme nyt täältä ja menemme naapurikyliin. Minun on saarnattava sielläkin, sitä vartenhan minä täällä olen.” Niin hän lähti ja kiersi kaikkialla Galileassa, saarnasi synagogissa ja karkotti pahoja henkiä.