Rakastakaa

Jeesus puhui rakkaudesta. Hän ei tarkoittanut tunnekuohua, sellaista, joka keväällä usein on totta. Rakkaus toiseen ihmiseen on Jumalan hyvä lahja, 
joka rakentaa elämää, luo sille pohjaa ja tuo iloa. 
Mutta Jeesus puhui jäähyväispuheessaan rakkaudesta hieman toisessa merkityksessä. 
 
Jeesuksen kuvaama 
rakkaus on toisenlaista kuin vastaanottava tai yllättävä rakkaus. Jeesuksen kuvaaman rakkauden yksi kuvaava piirre on toimivuus, 
aktiivisuus toisten puolesta. 
 
Kuka 
tänä päivänä tarvitsee sinun tai minun rakkauttani? Todistusta siitä, että Jumala on, ja että Jumala vaikuttaa. Todistusta siitä, että rakkaus kunnioittaa toista ihmistä sellaisena kuin hän on. Rakkaus, joka suhtautuu toiseen ihmiseen lempeästi. 
Kuka lähellämme elävä tarvitsee sitä rakkautta, joka ei pidä kirjaa virheistä, pahoista sanoista ja teoista? Rakkautta, joka iloitsee, kun totuus, reiluus ja tasapuolisuus ihmisten välisissä suhteissa toteutuvat. Kuka lähellämme kaipaa rakkautta, joka ei katkeroidu eikä muistele kärsimäänsä pahaa? 
 
Jokainen meistä
 tarvitsee tätä rakkautta. Se osoittaa ihmeellisyytensä siinä, että jaettaessa se vain lisääntyy. Ja siksi juuri tätä rakkautta meidät 
on kutsuttu viemään eteenpäin. 
Toivon, että se rakkaus ei jätä meitä rauhaan. Niin että luulemme tehneemme jo oman osuutemme. Vaan että se ajaa meitä jatkuvasti eteenpäin. 

Martti Nykänen.Martti T. Nykänen
seurakuntapastori
Kokkolan suomalainen seurakunta
martti.nykanen@evl.fi

Joh. 15:10–17

Jeesus sanoi opetuslapsilleen:
    ”Jos noudatatte käskyjäni, te pysytte minun rakkaudessani, niin kuin minä olen noudattanut Isäni käskyjä ja pysyn hänen rakkaudessaan.
    Olen puhunut teille tämän, jotta teillä olisi minun iloni sydämessänne ja teidän ilonne tulisi täydelliseksi. Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa kuin että antaa henkensä ystäviensä puolesta. Te olette ystäviäni, kun teette sen, minkä käsken teidän tehdä. En sano teitä enää palvelijoiksi, sillä palvelija ei tunne isäntänsä aikeita. Minä sanon teitä ystävikseni, olenhan saattanut teidän tietoonne kaiken, minkä olen Isältäni kuullut. Ette te valinneet minua, vaan minä valitsin teidät, ja minun tahtoni on, että te lähdette liikkeelle ja tuotatte hedelmää, sitä hedelmää joka pysyy. Kun niin teette, Isä antaa teille kaiken, mitä minun nimessäni häneltä pyydätte. Tämän käskyn minä teille annan: rakastakaa toisianne.”