Rakkaus

Runsaat 15 vuotta sitten, Agricolan juhlavuoden kunniaksi, järjestettiin maassamme äänestys suomen kielen kauneimmasta sanasta. Ääniä tuli 3 837 ja 1 418 erilaista sanaa nousi ehdolle. Äiti voitti, rakkaus tuli toiseksi ja rakas kolmanneksi.

Vuosien kuluessa voittaja on pysynyt samana. 
Luontoon liittyvät sanat ovat nousseet lähemmäs kärkeä. Rakkaus ei enää ole listan alkuosassa. Mutta jos kysyttäisiin suomen kielen kauneimman sanan sijaan tärkeintä sanaa, rakkaus pärjäisi luultavasti paremmin. Mihin kohtaan se asettuisi sinun listassasi?

Laskiaissunnuntai kutsuu meidät seuraamaan Jumalan rakkauden uhritietä. Laskeudumme katselemaan Jeesusta, joka kulki rakkauden tien loppuun asti. Meidätkin kutsutaan kulkemaan oma tiemme rakastaen ja palvellen toisiamme. 

Niin pysyvät siis nämä kolme: 
usko, toivo ja rakkaus. Mutta 

Marja Kopperoinen.suurin niistä on rakkaus.

 


Marja Kopperoinen
kappalainen
Kokkolan suomalainen seurakunta
marja.kopperoinen@evl.fi

Sunnuntai 19.2.
1. Kor. 13

Vaikka minä puhuisin ihmisten ja enkelien kielillä mutta minulta puuttuisi rakkaus, olisin vain kumiseva vaski tai helisevä symbaali. Vaikka minulla olisi profetoimisen lahja, vaikka tuntisin kaikki salaisuudet ja kaiken tiedon ja vaikka minulla olisi kaikki usko, niin että voisin siirtää vuoria, mutta minulta puuttuisi rakkaus, en olisi mitään. Vaikka jakaisin kaiken omaisuuteni nälkää näkeville ja vaikka antaisin polttaa itseni tulessa mutta minulta puuttuisi rakkaus, en sillä mitään voittaisi.
    Rakkaus on kärsivällinen, rakkaus on lempeä. Rakkaus ei kadehdi, ei kersku, ei pöyhkeile, ei käyttäydy sopimattomasti, ei etsi omaa etuaan, ei katkeroidu, ei muistele kärsimäänsä pahaa, ei iloitse vääryydestä vaan iloitsee totuuden voittaessa. Kaiken se kestää, kaikessa uskoo, kaikessa toivoo, kaiken se kärsii.
    Rakkaus ei koskaan katoa. Mutta profetoiminen vaikenee, kielillä puhuminen lakkaa, tieto käy turhaksi. Tietämisemme on näet vajavaista ja profetoimisemme on vajavaista, mutta kun täydellinen tulee, vajavainen katoaa.
    Kun olin lapsi, minä puhuin kuin lapsi, minulla oli lapsen mieli ja lapsen ajatukset. Nyt, kun olen mies, olen jättänyt sen mikä kuuluu lapsuuteen. Nyt katselemme vielä kuin kuvastimesta, kuin arvoitusta, mutta silloin näemme kasvoista kasvoihin. Nyt tietoni on vielä vajavaista, mutta kerran se on täydellistä, niin kuin Jumala minut täydellisesti tuntee.
    Niin pysyvät nämä kolme: usko, toivo, rakkaus. Mutta suurin niistä on rakkaus.