Valvokaa

Valvominen on itselleni mieluisaa ja helppoa, välillä liiankin helppoa. Elokuvien ja sarjojen ääreen uppoutuu helposti useiksi tunneiksi, jolloin ajankulkuun havahtuu vasta aamuyön tunteina. Aamulla kaduttaa, kun yöunet jäivät olemattoman pieniksi. 
Toisille valvominen on vastenmielistä, lähes mahdotonta. Silmät painuvat kiinni viimeistään iltauutisten jälkeen. Iltauninen jää paitsi elokuvamaratonista tai illanvietosta, mutta saa herätä aamulla virkeänä. 
 

Miltä tuntuisi valvoa koko elämän ajan? Tutkimusten mukaan ihminen selviää ilman unta noin kymmenen vuorokautta. 
Kun Jeesus kehottaa valvomaan, hän ei oleta, että teemme valvomisen maailmanennätystä. Oikeastaan hän rohkaisee lepäämään hänen rakkaudessaan. 
Valvomisen ei siis tarvitse olla aamulla harmittava virhe. Sen ei myöskään tarvitse olla pinnistelyä. 
Juuso Pylkkänen.Valvominen voi olla koko elämänmittainen asenne. Se voi olla luottamusta siihen, että sinä olet Jumalalle rakas ja mittaamattoman arvokas.

 


Juuso Pylkkänen
oppilaitospastori
Kokkolan suomalainen
seurakunta
juuso.pylkkanen@evl.fi

Sunnuntai 13.11.
Matteus 25:1-13

 

Jeesus puhui tämän vertauksen:
    ”Silloin taivasten valtakunta on oleva tällainen. Oli kymmenen morsiusneitoa, jotka ottivat lamppunsa ja lähtivät sulhasta vastaan. Viisi heistä oli tyhmää ja viisi viisasta. Tyhmät ottivat lamppunsa mutta eivät varanneet mukaansa öljyä. Viisaat sitä vastoin ottivat lampun lisäksi mukaansa öljyastian. Kun sulhanen viipyi, heitä kaikkia alkoi väsyttää ja he nukahtivat. Mutta keskellä yötä kuului huuto: ’Ylkä tulee! Menkää häntä vastaan!’ Silloin kaikki morsiusneidot heräsivät ja panivat lamppunsa kuntoon. Tyhmät sanoivat viisaille: ’Antakaa meille vähän öljyä, meidän lamppumme sammuvat.’ Mutta viisaat vastasivat: ’Emme me voi, ei se riitä meille kaikille. Menkää ostamaan kauppiailta.’ Mutta kun he olivat ostamassa öljyä, sulhanen tuli. Ne, jotka olivat valmiit, menivät hänen kanssaan häätaloon, ja ovi suljettiin. Jonkin ajan kuluttua toisetkin saapuivat sinne ja huusivat: ’Herra, Herra, avaa meille!’ Mutta hän vastasi: ’Totisesti, minä en tunne teitä.’
    Valvokaa siis, sillä te ette tiedä päivää ettekä hetkeä.”