Samarialainen 

Tulevan sunnuntain evankeliumissa Jeesus kohtaa samarialaisen naisen kaivolla. Samarialaisten ja juutalaisten välinen suhde ei ollut hyvä. Samarialaiset pitivät itseään oikeina juutalaisina, kun taas juutalaiset ajattelivat heidän olevan selvästi eri porukkaa ja inhosivat heitä. Olikin kummallista, että juutalainen Jeesus lähestyi sellaista naista, jota Hänen olisi pitänyt vihata.

Jeesuksen kohtaamisesta tuon naisen kanssa tekee vielä vaikuttavampaa se, että tuo nainen ei ollut mikään mallikansalainen. Hänellä oli ollut ilmeisesti useampi mies, eikä nainen tästä syystä varmastikaan ollut pidetty ainakaan muiden naisten keskuudessa. Ehkä tästä syystä hän joutuikin hakemaan vettä kaupungin ulkopuolelta siihen aikaan, kun siellä ei ollut ketään muuta.

Näin Jumala toimii. Hän haluaa lähestyä meistä jokaista, myös hyljeksittyjen hyljeksimää, kuten tuota samarialaista naista. Voit kohdata Hänet pyhässä Raamatun sanassa ja sakramenteissa; kasteessa ja ehtoollisessa. Niissä Hän sinut armahtaa ja ilmoittaa, kuka on pelastaja.

 

Juho Takalo.
Juho Takalo
nuorisotyönohjaaja
Kokkolan suomalainen seurakunta
juho.takalo@evl.fi

Sunnuntai 15.1.
Joh. 4:5-26

Matkallaan Jeesus tuli Sykar-nimiseen Samarian kaupunkiin. Sen lähellä oli maa-alue, jonka Jaakob oli antanut pojalleen Joosefille, ja siellä oli Jaakobin kaivo. Matkasta uupuneena Jeesus istahti kaivolle. Oli keskipäivä, noin kuudes tunti.
    Eräs samarialainen nainen tuli noutamaan vettä, ja Jeesus sanoi hänelle: ”Anna minun juoda astiastasi.” Opetuslapset olivat menneet kaupunkiin ostamaan ruokaa. Samarialaisnainen sanoi: ”Sinähän olet juutalainen, kuinka sinä pyydät juotavaa samarialaiselta naiselta?” Juutalaiset eivät näet ole missään tekemisissä samarialaisten kanssa.
    Jeesus sanoi naiselle: ”Jos tietäisit, minkä lahjan Jumala on antanut, ja ymmärtäisit, kuka sinulta pyytää juotavaa, pyytäisit itse häneltä, ja hän antaisi sinulle elävää vettä.” Nainen sanoi: ”Herra, eihän sinulla edes ole astiaa, ja kaivo on syvä. Mistä sinä lähdevettä ottaisit? Et kai sinä ole suurempi kuin isämme Jaakob, jolta olemme saaneet tämän kaivon? Hän joi itse tämän kaivon vettä, ja sitä joivat hänen poikansa ja hänen karjansakin.” Jeesus vastasi hänelle: ”Joka juo tätä vettä, sen tulee uudelleen jano, mutta joka juo minun antamaani vettä, ei enää koskaan ole janoissaan. Siitä vedestä, jota minä annan, tulee hänessä lähde, joka kumpuaa ikuisen elämän vettä.” Nainen sanoi: ”Herra, anna minulle sitä vettä. Silloin minun ei enää tule jano eikä minun tarvitse käydä täällä veden haussa.”
    Jeesus sanoi hänelle: ”Mene hakemaan miehesikin tänne.” ”Ei minulla ole miestä”, nainen vastasi. Jeesus sanoi: ”Totta puhuit: ei sinulla ole miestä. Viisi miestä sinulla on ollut, ja se, jonka kanssa nyt elät, ei ole sinun miehesi. Siinä puhuit totta.” Nainen sanoi: ”Herra, minä huomaan, että sinä olet profeetta. Meidän isämme ovat kumartaneet ja rukoilleet Jumalaa tällä vuorella, kun taas te väitätte, että oikea paikka rukoilla on Jerusalemissa.” Jeesus vastasi: ”Usko minua, nainen: tulee aika, jolloin ette rukoile Isää tällä vuorella ettekä Jerusalemissa. Te kumarratte sellaista, mitä ette tunne, mutta me kumarramme häntä, jonka tunnemme, sillä pelastaja nousee juutalaisten keskuudesta. Tulee aika – ja se on jo nyt – jolloin kaikki oikeat rukoilijat rukoilevat Isää hengessä ja totuudessa. Sellaisia rukoilijoita Isä tahtoo. Jumala on henki, ja siksi niiden, jotka häntä rukoilevat, tulee rukoilla hengessä ja totuudessa.”
    Nainen sanoi: ”Minä tiedän kyllä, että Messias tulee.” – Messias tarkoittaa Kristusta. – ”Kun hän tulee, hän ilmoittaa meille kaiken.” Jeesus sanoi: ”Minä se olen, minä, joka tässä puhun kanssasi.”