Käsky

Jumala pystytti jo varhaisessa luomisen aamussa ihmissydämeen saarnastuolinsa. Siinä Pyhä Henki alituiseen saarnaa meille Jumalan tahtoa, lain käskyjä, joiden ydin on rakkauden vaatimuksessa. Emme siis pääse Jumalaa piiloon. Omaa sydäntä on vaikea tukahduttaa aiheuttamatta vahinkoa.

Kirkon tehtävä on saarnata kokonaista Jumalan sanaa, johon kuuluu laki ja evankeliumi. Koko elämä mahtuu näiden piiriin. Laki tarkoittaa juuri Jumalan tahtoa. Luonnostaan tiedämme, mikä on oikein ja väärin. Tämä luonnollinen laki – moraali – kuuluu ihmisyyteen ja siltä pohjalta ihmisyhteisö voi käydä keskustelua ja etsiä päätöksiä, jotka huomioivat kaikki yhteisön jäsenet.

Sydämen tuntema Jumalan tahto on kirjoitettu auki 10 käskyssä. Käskyjen tarkoituksen Jeesus tiivisti rakkauteen, esim. kultaiseen sääntöön: ”Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.” Meidän aikamme luonnollisen lain sovellutuksia ovat esim. ihmisoikeudet, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus. Tavoitteena on, että kaikille olisi tilaa.

Jeesus syvensi käskyt tarkoittamaan myös sydämen asennetta. Viimeistään sillä tasolla ihminen kohtaa oman kyvyttömyytensä rakastaa. Tällöin tarvitaan kirkon julistamaa evankeliumia, joka kertoo, että on Vapahtaja, joka sulattaa kovankin sydämen.

Jouni Sirviö
Kokkolan suomalainen seurakunta
jouni.sirvio@evl.f

Sunnuntai 24.7.

Matteus 5:20-30

Jeesus sanoi:
    ”Minä sanon teille: ellette te noudata Jumalan tahtoa paljon paremmin kuin lainopettajat ja fariseukset, te ette pääse taivasten valtakuntaan.
    Teille on opetettu tämä isille annettu käsky: ’Älä tapa.’ Se, joka tappaa, on ansainnut oikeuden tuomion. Mutta minä sanon teille: jokainen, joka on vihoissaan veljelleen, on ansainnut oikeuden tuomion. Samoin jokainen, joka sanoo veljelleen: ’Senkin hölmö’, on ansainnut Suuren neuvoston tuomion, ja se, joka sanoo: ’Sinä hullu’, on ansainnut helvetin tulen.
    Jos siis olet viemässä uhrilahjaasi alttarille ja siinä muistat, että veljelläsi on jotakin sinua vastaan, niin jätä lahjasi alttarin eteen ja käy ensin sopimassa veljesi kanssa. Mene sitten vasta antamaan lahjasi.
    Tarjoa vastapuolellesi sovintoa jo silloin, kun vielä olet hänen kanssaan matkalla oikeuteen. Muuten hän saattaa luovuttaa sinut tuomarille ja tuomari vartijalle, ja niin sinut teljetään vankilaan. Usko minua: sieltä sinä et pääse, ennen kuin olet maksanut kaiken viimeistä kolikkoa myöten.
    Teille on opetettu tämä käsky: ’Älä tee aviorikosta.’ Mutta minä sanon teille: jokainen, joka katsoo naista niin, että alkaa himoita häntä, on sydämessään jo tehnyt aviorikoksen hänen kanssaan. Jos oikea silmäsi viettelee sinua, repäise se irti ja heitä pois. Onhan sinulle parempi, että menetät vain yhden osan ruumiistasi, kuin että koko ruumiisi joutuu helvettiin. Ja jos oikea kätesi viettelee sinua, hakkaa se poikki ja heitä pois. Onhan sinulle parempi, että menetät vain yhden jäsenen, kuin että koko ruumiisi joutuu helvettiin.”