Syntinen

- Mitä on synti? kysyin rippikoululaisilta. Hetken hiljaisuuden jälkeen joku nuorista totesi, että tappaminen on syntiä. Vähitellen esiin nousi ajatuksia myös valehtelusta ja varastamisesta. Kun listaan lisättiin myös kiroilu, alkoi se olla nuorten mielestä jo melko kattava. 
Onko synti näin yksiselitteinen? Lista asioita, joita tulee välttää ja homma on sillä selvä. Voiko syntien karttaminen olla kiinni tarkkuudesta ja uskon lujuudesta? Kuka silloin selviäisi tuosta esteradasta ilman osumaa? Ei yksikään meistä. Huom. meistä!

Muistatko sanonnan ”Kun osoitat toista sormella, kolme sormea osoittaa sinua takaisin”?
Synnissä on kyse ihmisten tasapuolisesta syyllisyydestä. Meistä jokainen on siitä osallinen. Sitä voisi kuvata 
sisäämme kirjoitettuna koodina, joka särkyi syntiin-lankeemuksen hetkellä. Pelkän hyvän ja rakkaudellisen sijaan ihmisten sisäinen koodisto saa aikaan itsekkyyttä, ylpeilyä ja rakkaudettomuutta. 
Vaikka tämä virhekoodi saakin meidät monimutkaistamaan oman suhteemme Jumalaan, on Jumala tehnyt ratkaisusta yksinkertaisen.
  Ei hätää – koska Jeesus! 

 

Heli Järvi.
Heli Järvi
johtava nuorisotyönohjaaja
Kokkolan suomalainen seurakunta
heli.jarvi@evl.fi

 

 

 

Sunnuntai 28.8.
Luukas 18:9-14

Muutamille, jotka olivat varmoja omasta vanhurskaudestaan ja väheksyivät muita, Jeesus esitti tämän kertomuksen:
    ”Kaksi miestä meni temppeliin rukoilemaan. Toinen oli fariseus, toinen publikaani. Fariseus asettui paikalleen seisomaan ja rukoili itsekseen: ’Jumala, minä kiitän sinua, etten ole sellainen kuin muut ihmiset, rosvot, huijarit, huorintekijät tai vaikkapa tuo publikaani. Minä paastoan kahdesti viikossa ja maksan kymmenykset kaikesta, siitäkin mitä ostan.’ Publikaani seisoi taempana. Hän ei tohtinut edes kohottaa katsettaan taivasta kohti vaan löi rintaansa ja sanoi: ’Jumala, ole minulle syntiselle armollinen!
    Minä sanon teille: hän lähti kotiinsa vanhurskaana, tuo toinen ei. Jokainen, joka itsensä korottaa, alennetaan, mutta joka itsensä alentaa, se korotetaan.”