Hoosianna

Milloin voi aloittaa joulun valmistelun? Voiko kausivalot sytyttää jo marraskuussa? Mistä alkaa joululaulujen
kuuntelukausi? Itse tunnustaudun jouluihmiseksi ja aloitan valmistelut viimeistään ensimmäisenä adventtina.
Erinäiset pienet valmistelut johdattavat askel askeleelta suureen odotettuun juhlaan.

Jeesuksen ajan juutalaisetkin odottivat ja valmistautuivat. Vanhan testamentin kirjoitukset ennakoivat
uuden Daavidin suvusta nouseva hallitsijan saapumista. Ihmiset odottivat suurta kuningasta, poliittista vaikuttajaa.
He saivat enemmän.

Ei ole sattumaa, että tulevan sunnuntain evankeliumitekstit kertovat samasta tapahtumasta kuin Palmusunnuntain
tekstit. Tämä kertookin meille sen, kuinka odotettu messias ei ollut vain seimeen kapaloitu pieni ihme, vaan pääsiäisen ylösnoussut suuri voitto. Jeesuksen julkinen toiminta tähtäsi alusta lähtien hänen elämänsä viimeisiin päiviin.

Hoosianna eli ”pelasta, auta” -pyyntö kaikuu läpi kirkkovuoden. Jeesus syntyi ihmiseksi, jotta toteutuisi profeetta Jesajan kirjaamat sanat: ”Näin
sanoo Herra: - Armon hetkellä minä vastaan sinulle, pelastuksen päivänä minä autan sinua.”

Heli Järvi.
Heli Järvi
Kokkola suomalainen
seurakunta
heli.jarvi@evl.fi

Kun he lähestyivät Jerusalemia ja olivat tulossa Betfageen Öljymäelle, Jeesus lähetti edeltä kaksi opetuslastaan ja sanoi heille: ”Menkää tuolla näkyvään kylään. Siellä on aasintamma kiinni sidottuna ja varsa sen vierellä; löydätte ne heti. Ottakaa ne siitä ja tuokaa minulle. Jos joku sanoo teille jotakin, vastatkaa, että Herra tarvitsee niitä mutta palauttaa ne pian.”
    Näin tapahtui, jotta kävisi toteen tämä profeetan sana:
      - Sanokaa tytär Siionille:
      Katso, kuninkaasi tulee!
      Hän tulee luoksesi lempeänä,
      ratsastaen aasilla,
      työjuhdan varsalla.
    Opetuslapset lähtivät ja tekivät niin kuin Jeesus oli käskenyt. He toivat aasin ja varsan ja panivat niiden selkään vaatteitaan, ja Jeesus istuutui aasin selkään. Ihmisiä oli hyvin paljon, ja he levittivät vaatteitaan tielle, toiset katkoivat puista oksia ja levittivät tielle niitä. Ja ihmisjoukko, joka kulki hänen edellään ja perässään, huusi:
      - Hoosianna, Daavidin Poika!
      Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä!
      Hoosianna korkeuksissa!