Huolimurheita

Suomen kielessä sanalle ’huoli’ on ollut kaksi merkitystä alusta lähtien. Alun perin huoli on merkinnyt levotonta ja huolehtivaa murhetta, levottomuutta sekä pelkoa. Huoli-sanan positiivinen merkitys sisältää huolehtimisen, huolenpidon ja hoivan. 

Huolenaiheita kyllä riittää. Uutiset pandemiasta, Ukrainan sodasta ja energian kallistumisesta murehduttavat ihmisiä. Moni varautuu talveen hankkimalla polttopuita varastoon. Sähköä säästetään. Turhia ajoja vältetään. Hyvä niin.

Jeesus varoitti kuitenkin murehtimasta liikaa toimeentuloa: ”Älkää siis huolehtiko huomispäivästä, se pitää kyllä itsestään huolen. Kullekin päivälle riittävät sen omat murheet.” Puutteiden ja murheidenkin keskellä Jeesus kehottaa katsomaan taivaan lintuja ja kedon kukkia. Linnut eivät kylvä, leikkaa eivätkä kokoa varastoon. 

Teksti päättyy tärkeimpään neuvoon, jossa Jeesus kehotti etsimään ensin Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttansa. Jeesus lupasi, että ihmiselle annetaan sen ohessa kaikki muukin tarpeellinen.

Paavalin mukaan Jumalan valtakunta ei ole syömistä eikä juomista, vaan vanhurskautta, rauhaa ja iloa, jotka Pyhä Henki antaa. (Room. 14:7).

Heikki Myllyniemi.


Heikki Myllyniemi
vt. kappalainen
Kokkolan suomalainen seurakunta
heikki.myllyniemi@evl.fi

Sunnuntai 25.9.
Matteus 6:25-34

Jeesus sanoo:
    ”Älkää huolehtiko hengestänne, siitä mitä söisitte tai joisitte, älkää ruumiistanne, siitä millä sen vaatettaisitte. Eikö henki ole enemmän kuin ruoka ja ruumis enemmän kuin vaatteet? Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä, eivät ne leikkaa eivätkä kokoa varastoon, ja silti teidän taivaallinen Isänne ruokkii ne. Ja olettehan te paljon enemmän arvoisia kuin linnut! Kuka teistä voi murehtimalla lisätä elämänsä pituutta kyynäränkään vertaa?
    Mitä te vaatetuksesta huolehditte! Katsokaa kedon kukkia, kuinka ne nousevat maasta: eivät ne näe vaivaa eivätkä kehrää. Minä sanon teille: edes Salomo kaikessa loistossaan ei ollut niin vaatetettu kuin mikä tahansa niistä. Kun Jumala näin pukee kedon ruohon, joka tänään kasvaa ja huomenna joutuu uuniin, niin tottahan hän teistä huolehtii, te vähäuskoiset!
    Älkää siis murehtiko: ’Mitä me nyt syömme?’ tai ’Mitä me juomme?’ tai ’Mistä me saamme vaatteet?’ Tätä kaikkea pakanat tavoittelevat. Teidän taivaallinen Isänne tietää kyllä, että te tarvitsette kaikkea tätä. Etsikää ennen kaikkea Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskasta tahtoaan, niin teille annetaan kaikki tämäkin. Älkää siis huolehtiko huomispäivästä, se pitää kyllä itsestään huolen. Kullekin päivälle riittävät sen omat murheet.”