Leipä

Tuore, vastaleivottu leipä tuoksuu ja maistuu hyvältä. Äidilläni oli tapana paistaa leivinuunissa ohrarieskoja. Haarukalla hän paineli reikiä taikinan pintaan estääkseen kohokuorisuuden. Uunituoreina maidon ja voin kanssa ne olivat hyviä.

Suomessa on jossain päin ollut tapana piirtää
kämmenellä ristinmerkki alustettuun ruisleipätaikinaan. Se on ollut arvokas ja kaunis rukous kasvun antajan puoleen. Saamme rukoilla Jumalalta jokapäiväistä leipää. Se ei ole itsestään selvää kaikkialla.

Israelin kansa sai syödä mannaa korven matkalla. Sitä sai ottaa vain annoksen päivän matkan varalle.
Muistamme myös Jeesuksen ruokkimisihmeen – viisi leipää ja kaksi kalaa.
Ihmiset halusivat tehdä Jeesuksesta leipäkuninkaan. Jeesus oli ja on enemmän. Hän kehotti ihmisiä
etsimään Jumalan valtakuntaa ja katoamatonta leipää – sitä, joka antaa ikuisen elämän evankeliumin sanassa.
Jeesus vakuuttaa: ”Minä olen elämän leipä.”
Jeesus asetti ehtoollisen sakramentin. Ehtoollinen nautitaan uskon vahvistukseksi. Se on kristityn matkaeväs.

Heikki Myllyniemi.

Heikki Myllyniemi
Kokkolan suomalainen
seurakunta
heikki.myllyniemi@evl.fi

Johannes 6:48-58

Jeesus sanoi:
    ”Minä olen elämän leipä. Teidän isänne söivät autiomaassa mannaa, ja silti he ovat kuolleet. Mutta tämä leipä tulee taivaasta, ja se, joka tätä syö, ei kuole. Minä olen tämä elävä leipä, joka on tullut taivaasta, ja se, joka syö tätä leipää, elää ikuisesti. Leipä, jonka minä annan, on minun ruumiini. Minä annan sen, että maailma saisi elää.”
    Tästä sukeutui kiivas väittely juutalaisten kesken. He kysyivät toisiltaan: ”Kuinka tuo mies voisi antaa ruumiinsa meidän syötäväksemme?” Jeesus sanoi heille: ”Totisesti, totisesti: ellette te syö Ihmisen Pojan lihaa ja juo hänen vertaan, teillä ei ole elämää. Mutta sillä, joka syö minun lihani ja juo minun vereni, on ikuinen elämä, ja viimeisenä päivänä minä herätän hänet. Minun lihani on todellinen ruoka, minun vereni on todellinen juoma. Joka syö minun lihani ja juo minun vereni, pysyy minussa, ja minä pysyn hänessä. Isä, joka elää, on minut lähettänyt, ja niin kuin minä saan elämäni Isältä, niin saa minulta elämän se, joka minua syö. Tämä on se leipä, joka on tullut alas taivaasta. Se on toisenlaista kuin se ruoka, jota teidän isänne söivät: he ovat kuolleet, mutta se, joka syö tätä leipää, elää ikuisesti.”